Influenţa polizaharidelor sulfatate din spirulină asupra stresului oxidativ la şobolani în normă şi hepatită toxică
Închide
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
956 5
Ultima descărcare din IBN:
2022-03-02 11:58
SM ISO690:2012
GUDUMAC, Valentin, RUDIC, Valeriu, TAGADIUC, Olga, ŞTÎRBA, Olga, ANDRONACHE, Lilia. Influenţa polizaharidelor sulfatate din spirulină asupra stresului oxidativ la şobolani în normă şi hepatită toxică . In: Analele Ştiinţifice ale USMF „N. Testemiţanu”, 2010, nr. 1(11), pp. 255-261. ISSN 1857-1719.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Analele Ştiinţifice ale USMF „N. Testemiţanu”
Numărul 1(11) / 2010 / ISSN 1857-1719

Influenţa polizaharidelor sulfatate din spirulină asupra stresului oxidativ la şobolani în normă şi hepatită toxică

Pag. 255-261

Gudumac Valentin1, Rudic Valeriu2, Tagadiuc Olga1, Ştîrba Olga1, Andronache Lilia1
 
1 Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu“,
2 Institutul de Microbiologie şi Biotehnologie al AŞM
 
 
Disponibil în IBN: 16 decembrie 2013


Rezumat

Influence of cianobacterium sulfatated polysaccaharides on oxidative stress in normal rats and toxic hepatitis Sulphatated polysaccharides from Spirulina platensis (PSS) administered per os in dose of 125 mg/kg in normal physiological conditions caused prevailing prooxidant changes of the oxidant-antioxidant balance. CCl4 intoxication leaded to an excessive increase in the level of hydrophobic lipids peroxidation products and to a decrease of polar lipids peroxidations products, which showed the severity of the liver disease process. PSS in CCl4 intoxication contributed to the enhancement of the production of the final LPO products − trienic- conjugates and their predecessor − malonic dialdehyde, and to the strengthening of antioxidant system, which was a an adaptive-compensatory response to the oxidative stress.

Polizaharidele sulfatate din spirulină (PSS) la administrarea per os în doză de 125 mg/kg în condiţii fiziologice normale provoacă modificări predominant prooxidante asupra echilibrului oxidant-antioxidant. Intoxicaţia cu CCl4 conduce la creşterea excesivă a nivelului produşilor peroxidării lipidelor neutre şi diminuarea produşilor finali ai peroxidării fosfolipidelor polare, fapt ce indică la gravitatea procesului patologic în ficat. PSS în intoxicaţia cu CCl4 contribuie la intensificarea proceselor de formare a produşilor finali – trienelor conjugate şi a predecesorului lor – dialdehidei malonice, precum şi la fortificarea compartimentului antoxidant fapt ce poartă un caracter adaptativ-compensator la acţiunea stresului oxidativ.

Google Scholar Export

<meta name="citation_title" content="Influenţa polizaharidelor sulfatate din spirulină asupra stresului oxidativ la şobolani în normă şi hepatită toxică
">
<meta name="citation_author" content="Gudumac Valentin">
<meta name="citation_author" content="Rudic Valeriu">
<meta name="citation_author" content="Tagadiuc Olga">
<meta name="citation_author" content="Ştîrba Olga">
<meta name="citation_author" content="Andronache Lilia">
<meta name="citation_publication_date" content="2010/10/01">
<meta name="citation_journal_title" content="Analele Ştiinţifice ale USMF  „N. Testemiţanu”">
<meta name="citation_volume" content="11">
<meta name="citation_issue" content="1">
<meta name="citation_firstpage" content="255">
<meta name="citation_lastpage" content="261">
<meta name="citation_pdf_url" content="https://ibn.idsi.md/sites/default/files/imag_file/Influenta%20polizaharidelor%20sulfatate%20din%20spirulina.pdf">