Studiul influenţei inhibitorilor asupra proceselor de oxidabilitate a uleiurilor vegetale
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
106 1
Ultima descărcare din IBN:
2024-05-31 13:40
SM ISO690:2012
SUBOTIN, Iurie, DRUŢĂ, Raisa, STURZA, Rodica, COVACI, Ecaterina, POPOVICI, Violina. Studiul influenţei inhibitorilor asupra proceselor de oxidabilitate a uleiurilor vegetale. In: Inovaţia: factor al dezvoltării social-economice, 17 decembrie 2021, Cahul. Cahul: Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din C, 2022, pp. 169-175. ISBN 978-9975-88-086-2.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Inovaţia: factor al dezvoltării social-economice 2022
Conferința "Inovaţia: factor al dezvoltării social-economice"
Cahul, Moldova, 17 decembrie 2021

Studiul influenţei inhibitorilor asupra proceselor de oxidabilitate a uleiurilor vegetale

The study of the influence of inhibitors on the oxidation processes of vegetable oils


Pag. 169-175

Subotin Iurie, Druţă Raisa, Sturza Rodica, Covaci Ecaterina, Popovici Violina
 
Universitatea Tehnică a Moldovei
 
 
Disponibil în IBN: 15 mai 2024


Rezumat

În lucrare s-a studiat eficacitatea utilizării unor antioxidanți - α-tocoferol, n-octil galat, acid L-ascorbic 6-palmitat și extractul de matcha (ceai verde) ca inhibitori ai oxidării uleiului din semințelor de struguri, nuci, germeni de porumb. Oxidarea a fost studiată în regim forțat timp de 700 ore prin adăugarea de peroxid de hidrogen și ioni Cu2+. Progresul oxidării lipidelor a fost evaluat prin determinarea valorii indicelui de peroxidului și conţinutului de diene și triene conjugate. Au fost identificate oserie de produse secundare ale oxidării lipidelor: hexanal, octanal și hidroxi-nonadienal. Rezultateleacestui studiu arată că probele de ulei cu adaos de antioxidanți prezintă valori de oxidare considerabil maimici în comparație cu proba de control. Mai eficientă s-a constatat acțiunea acidului L-ascorbic 6-palmitatși n-octil galat, concentrațiile optime - 0,1%.

The present study aimed to investigate the effectiveness of the use of some antioxidants - α-tocopherol, n-octyl gallate, L-ascorbic acid 6-palmitate and matcha extract (green tea) as inhibitors of grape seeds, walnuts and corn germ oils oxidation. The oxidation was studied in forced regime during 700 h, by the addition of hydrogen peroxide and Cu2+ ions. The progress of lipid oxidation was evaluated by measuring the peroxide value and conjugated dienes and trienes. A series of secondary products of the lipid oxidation were identified: hexanal, octanal and hydroxy-nonadienal. The results of this study show that the oil samples with the addition of antioxidants show considerably lower oxidation values compared to the control sample. More effective was the action of L-ascorbic acid 6-palmitate and n-octyl gallate, the optimum concentrations – 0,1%.

Cuvinte-cheie
uleiuri vegetale, oxidare, antioxidanţi,

vegetable oils, oxidation, antioxidants