Articolul precedent |
Articolul urmator |
![]() |
![]() ![]() |
Ultima descărcare din IBN: 2024-05-31 13:40 |
![]() SUBOTIN, Iurie, DRUŢĂ, Raisa, STURZA, Rodica, COVACI, Ecaterina, POPOVICI, Violina. Studiul influenţei inhibitorilor asupra proceselor de oxidabilitate a uleiurilor vegetale. In: Inovaţia: factor al dezvoltării social-economice, 17 decembrie 2021, Cahul. Cahul: Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din C, 2022, pp. 169-175. ISBN 978-9975-88-086-2. |
EXPORT metadate: Google Scholar Crossref CERIF DataCite Dublin Core |
Inovaţia: factor al dezvoltării social-economice 2022 | ||||||
Conferința "Inovaţia: factor al dezvoltării social-economice" Cahul, Moldova, 17 decembrie 2021 | ||||||
|
||||||
Pag. 169-175 | ||||||
|
||||||
![]() |
||||||
Rezumat | ||||||
În lucrare s-a studiat eficacitatea utilizării unor antioxidanți - α-tocoferol, n-octil galat, acid L-ascorbic 6-palmitat și extractul de matcha (ceai verde) ca inhibitori ai oxidării uleiului din semințelor de struguri, nuci, germeni de porumb. Oxidarea a fost studiată în regim forțat timp de 700 ore prin adăugarea de peroxid de hidrogen și ioni Cu2+. Progresul oxidării lipidelor a fost evaluat prin determinarea valorii indicelui de peroxidului și conţinutului de diene și triene conjugate. Au fost identificate oserie de produse secundare ale oxidării lipidelor: hexanal, octanal și hidroxi-nonadienal. Rezultateleacestui studiu arată că probele de ulei cu adaos de antioxidanți prezintă valori de oxidare considerabil maimici în comparație cu proba de control. Mai eficientă s-a constatat acțiunea acidului L-ascorbic 6-palmitatși n-octil galat, concentrațiile optime - 0,1%. |
||||||
Cuvinte-cheie uleiuri vegetale, oxidare, antioxidanţi, vegetable oils, oxidation, antioxidants |
||||||
|