Aprecierea microflorei indigene a strugurilor din regiunea vitivinicolă Ștefan Vodă
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
20 1
Ultima descărcare din IBN:
2024-05-27 11:47
SM ISO690:2012
COVACI, Ecaterina, FURTUNA-VLADEI, Natalia. Aprecierea microflorei indigene a strugurilor din regiunea vitivinicolă Ștefan Vodă. In: Patrimoniul cultural de ieri – implicaţii în dezvoltarea societăţii durabile de mâine, Ed. 8, 8-9 februarie 2024, Chişinău. Iași – Chișinău-Lviv: 2024, Ediția 9, pp. 141-143. ISSN 2558 – 894X.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Patrimoniul cultural de ieri – implicaţii în dezvoltarea societăţii durabile de mâine
Ediția 9, 2024
Conferința "Yesterday’s cultural heritage – contribution to the development of tomorrow’s sustainable society"
8, Chişinău, Moldova, 8-9 februarie 2024

Aprecierea microflorei indigene a strugurilor din regiunea vitivinicolă Ștefan Vodă

Assessment of grapes indigenous microflora from Ștefan Vodă viticultural region


Pag. 141-143

Covaci Ecaterina, Furtuna-Vladei Natalia
 
Universitatea Tehnică a Moldovei
 
 
Disponibil în IBN: 10 mai 2024


Rezumat

Levurile fermentative sunt utilizate industrial la fabricarea vinului, având drept caracteristică principală capacitatea de a produce fermentarea glucidelor simple în anaero-bioză, cu formare de alcool etilic şi dioxid de carbon. Un număr mare de microorganisme se întâlnesc, în special, în perioada coacerii strugurilor. Toamna, după recoltare, levurile de pe frunze nimeresc în sol odată cu căderea lor, aflându-se acolo până în primăvară, astfel având loc selecția naturală în urma căreia supraviețuiesc cele mai rezistente specii. Scopul cercetării a constat în aplicarea metodelor și tehnicilor microbiologice pentru observarea, izolarea și identificarea microorganismelor existente în produsele examinate în scopul stabilirii prezenței sau absenței microorganismelor nocive, în special determinarea microflorei indigene. Metodele de studiu s-au axat pe microscoparea directă a apei de spălare a strugurilor de soiul Cabernet Sauvignon și Merlot din localitatea Javgur, raionul Cimișlia și inocularea microorganismelor pe medii prin scarificare, după care mediile au fost plasate în termostat la temperatura de 30 ºC și menținute timp de 7 zile. Inocularea s-a efectuat pe următoarele medii: Sabouraud (SDA), MRS (sterilizat), Broth, Bretanomyces Agar. După microscoparea apelor de spălare a strugurilor s-a depistat prezența drojdiilor din genul Saccharomyces și a bacteriilor acetice sub formă de bastonașe în ambele probe. De asemenea, s-a constatat prezența următoarelor microorganisme: pe mediul Sabouraud – drojdii din genul Saccharomyces cerevisiae și Torulopsis, iar pe mediul Bretanomyces agar – genul Bretanomyces (fig. 1).Figura 1. Rezultatele finale ale termostatării mediilor cu probele de studiu.Astfel, am putea deduce că strugurii din regiunea studiată dețin drojdii din genul Saccharomyces ceea ce ar permite efectuarea fermentației pe levuri sălbatice și ar asigura o reducere a cheltuielilor și alte beneficii, însă pe lângă drojdiile de fermentare în probele de struguri analizate au fost depistate și alte tipuri de drojdii și chiar bacterii ce ar putea impune pericol pentru procesul de fermentare. Cercetările ulterioare se vor axa pe modalități de valorificare a microflorei indigene a strugurilor din zona sus-menționată.