Optimizarea tehnologiei de extracție a compușilor fenolici din tescovina de struguri
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
32 2
Ultima descărcare din IBN:
2024-06-10 15:18
SM ISO690:2012
COVACI, Ecaterina, BOTEZATU, Nadejda. Optimizarea tehnologiei de extracție a compușilor fenolici din tescovina de struguri. In: Patrimoniul cultural de ieri – implicaţii în dezvoltarea societăţii durabile de mâine, Ed. 8, 8-9 februarie 2024, Chişinău. Iași – Chișinău-Lviv: 2024, Ediția 9, p. 140. ISSN 2558 – 894X.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Patrimoniul cultural de ieri – implicaţii în dezvoltarea societăţii durabile de mâine
Ediția 9, 2024
Conferința "Yesterday’s cultural heritage – contribution to the development of tomorrow’s sustainable society"
8, Chişinău, Moldova, 8-9 februarie 2024

Optimizarea tehnologiei de extracție a compușilor fenolici din tescovina de struguri

Optimization of extraction technology of phenolic compounds from grape pomace


Pag. 140-140

Covaci Ecaterina, Botezatu Nadejda
 
Universitatea Tehnică a Moldovei
 
 
Disponibil în IBN: 10 mai 2024


Rezumat

Vinificația generează reziduuri solide (ciorchinii, tescovină de struguri dulce sau fermentată) și lichide (sediment de drojdie de vin, piatră de vin, etc.), denumite „produse vinicole secundare”, care constituie circa 30% din cantitatea de struguri procesați, în conformitate cu Regulamentele europene actuale, trebuie să fie eliminate în conformitate cu regulamentele de protecție a mediului înconjurător. În procesul de studiu experimental, în cadrul Centrului de Cercetări Oenologice al Departamentului Oenologie și Chimie, FTA/UTM au fost realizate studii privind influența regiuni viti-vinicole, condițiile de extracție (solventul, temperatura, modalitatea) asupra indicilor fizico-chimici și de stabilitate a extractelor antocianice din tescovina soiului autohton Feteasca Neagră. În procesul de extracție dublă a probelor de tescovină provenite din cele 3 regiuni vitivinicole: Ștefan Vodă, Codru și Valul lui Traian, la tem-peraturile de 40°C și 60°C, conținutul alcoolului 40 % vol. și 60 % vol. în mediul de extracție au fost stabilite condițiile optime de extracție și stabilitatea dinamică a acestora. Reprezentarea grafică (Figura 1) a rezultatelor denotă că TAC în extracte vegetale a prezentat valoare maximă de 32,56 mg M3G/g s.u. în proba pieliței de struguri uscată, iar la făina din semințe IPT a fost de 94,25 unități. Valoric conținutul total al taninurilor este maxim în proba extractului din făina din semințe de struguri, care este de 2 ori mai mare față de cele 2 mostrele de studiu, efect descris de solubilitatea diferită a polifenolilor constitutivi din pielița strugurilor uscați.Fig. 1. Dinamica parametrilor experimentali: a) valoarea indicilor specifici și cromatici a probelor de studiu, b) valoarea conținutului total de antociani a probelor din diferite regimuri viti-vinicole și tipul mostrelor.În baza prelucrării matematice a rezultatelor coeficienții de corelare (R2) a valorilor practice, capacitatea antioxidantică, conținutul total de antociani și conținutul compușilor fenolici total în funcție de solvenții de extracție și regiunea vitivinicolă prezintă valori semnificative incluse în limitele 0,804 – 0,986. Cercetări experimentale privind determinarea solventului optim pentru extragerea complexului hidrosolubil din tescovina Feteasca Neagra, cu descrierea cineticii procesului, stabilirea condițiilor de extracție (tipul solventului și tescovinei, temperatura, etc.) și aprecierea indicilor fizico-chimici și a celor specifici.