Drepturile omului și democrația
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
104 0
SM ISO690:2012
CATAN, Anastasia. Drepturile omului și democrația. In: Simpozionul Internațional “UNIVERSUL ŞTIINŢELOR”, Ed. 7, 7 septembrie 2014, Iași, România. Iași, România: 2014, Ediția 5, pp. 30-31.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Simpozionul Internațional “UNIVERSUL ŞTIINŢELOR”
Ediția 5, 2014
Simpozionul "Simpozionul Internațional “UNIVERSUL ŞTIINŢELOR”"
7, Iași, România, Romania, 7 septembrie 2014

Drepturile omului și democrația


Pag. 30-31

Catan Anastasia
 
Universitatea de Studii Politice şi Economice Europene „Constantin Stere”
 
 
Disponibil în IBN: 8 aprilie 2024


Rezumat

Datorită preocupării permanente de această problemă a Statelor şi societăţii civile, conceptul drepturilor omului este receptat de comunităţile umane şi de fiecare membru al acestora ca o instituţie firească. În viziunea lui Spinoza ”în statul democratic care se apropie cel mai mult de starea naturală – toţi se leagă să lucreze, iar nu să judece şi să raţioneze printr-o hotărâre comună; adică întrucât oamenii nu pot avea cu toţii exact aceleaşi păreri, au făcut legământ să aibă putere de lege acea părere care întruneşte mai multe aprobări, rezervându-şi însă dreptul de a o schimba atunci când vor vedea că e mai bine altfel”. Democraţia nu înseamnă doar obligaţii ale autorităţilor statului, dar şi responsabilităţi şi implicare activă a populaţiei în viaţa publică. Respectarea drepturilor omului este una dintre caracteristicile principale ale unui stat democratic. Cel mai des, drepturile omului sunt definite ca fiind „principii unanim recunoscute de echitate şi justiţie”, sau „garanţii pe care nimeni nu le poate nega, limita sau refuza, fără un proces echitabil în faţa unui judecător sau a unei autorităţi cu putere de a judeca”, sau „prerogative garantate la nivel internaţional vizavi de stat, care servesc pentru a proteja caracteristicile fundamentale ale fiinţei umane şi demnitatea acesteia în timp de pace şi război”.

Cuvinte-cheie
drepturile omului, democrația, Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi a Libertăţilor Fundamentale, Constituţia Republicii Moldova, Curtea Constituţională a Republicii Moldova, instanţele judecătoreşti, Agentul Guvernamental.