Studiul empiric privind rezultatele certificării întreprinderilor din Republica Moldova în sistemele ISO 22000 și ISO 22005
Închide
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
73 1
Ultima descărcare din IBN:
2024-03-27 16:45
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
005:334.72:005.73 (2)
Management (1894)
Forme de organizare și cooperare în activitatea economică (976)
Management organizațional (OM) (145)
SM ISO690:2012
GĂINĂ, Boris, FEDORCIUCOVA, Svetlana, COBIRMAN, Galina. Studiul empiric privind rezultatele certificării întreprinderilor din Republica Moldova în sistemele ISO 22000 și ISO 22005. In: Revista de Ştiinţă, Inovare, Cultură şi Artă „Akademos”, 2023, nr. 4(71), pp. 73-82. ISSN 1857-0461. DOI: https://doi.org/10.52673/18570461.23.4-71.08
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Revista de Ştiinţă, Inovare, Cultură şi Artă „Akademos”
Numărul 4(71) / 2023 / ISSN 1857-0461 /ISSNe 2587-3687

Studiul empiric privind rezultatele certificării întreprinderilor din Republica Moldova în sistemele ISO 22000 și ISO 22005

THe empirical study on the results of the certification of enterprises from the Republic of Moldova in the ISO 22000 and ISO 22005 systems

DOI:https://doi.org/10.52673/18570461.23.4-71.08
CZU: 005:334.72:005.73

Pag. 73-82

Găină Boris1, Fedorciucova Svetlana2, Cobirman Galina3
 
1 Academia de Ştiinţe a Moldovei,
2 Academia de Studii Economice din Moldova,
3 Universitatea Cooperatist-Comercială din Moldova
 
 
Disponibil în IBN: 5 martie 2024


Rezumat

The European Union's food safety policy aims to protect consumers' health by ensuring compliance with production and control rules, hygiene of agri-food products and preventing their contamination with harmful substances. In its first stage, this objective can be applied in the Republic of Moldova, an EU candidate country, by implementing the ISO 22000 and ISO 22005 food safety management system, which establishes the basic requirements for the design and application of a traceability system for food and agri-food products. The study focused on identifying food and agri-food enterprises in the Republic of Moldova, which are certified by the ISO 22000 and ISO 22005 international standards. The advantages of these certifications and the barriers encountered were identified as well. In order to achieve this objective, there was carried out the survey according to the Computer Assisted Web Interviewing (CAWI) method, based on the completion of an online questionnaire created with the help of Google Drive.

Politica Uniunii Europene în domeniul siguranței alimentare urmărește protejarea sănătății consumatorilor prin respectarea normelor de producere și control, a igienei produselor agroalimentare, precum și prin prevenirea contaminării acestora cu substanțe nocive. Dezideratul în cauză, la prima etapă, poate fi asigurat în Republica Moldova, țară candidată la UE, prin implementarea sistemului de management al securităţii produselor alimentare ISO 22000 și ISO 22005 care stabilește cerințele de bază pentru proiectarea și implementarea unui sistem de trasabilitate a produselor alimentare și agroalimentare. Studiul dat s-a axat pe identificarea întreprinderilor alimentare și agroalimentare din Republica Moldova certificate cu standardele internaționale ISO 22000 și ISO 22005. Au fost constatate avantajele acestor certificări, dar și barierele întâlnite. Pentru a atinge scopul s-a aplicat sondajul conform metodei Computer Assisted Web Interviewing (CAWI), bazat pe completarea unui chestionar online creat cu ajutorul Google Drive.

Cuvinte-cheie
system certification, Food safety, benefits of certification,

certificare în sistem, siguranţă alimentară, beneficiile certificării