Calitatea furajului la unele specii de legumenoase anuale
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
207 8
Ultima descărcare din IBN:
2024-01-10 14:15
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
636.085.1 (6)
Zootehnie. Creșterea și înmulțirea animalelor. Creșterea vitelor, a șeptelului. Înmulțirea animalelor domestice (825)
SM ISO690:2012
ŢIŢEI, Victor, GARŞTEA, Nina, GARŞTEA, Nina, MOCANU, Natalia, COŞMAN, Sergiu, ABABII, Alexei, COŞMAN, Valentina, DOROFTEI, Veaceslav, COVALCIUC, Dragoș, COZARI, Sergiu. Calitatea furajului la unele specii de legumenoase anuale. In: Gestionarea fondului genetic animalier – probleme, soluţii, perspective, 20-23 septembrie 2023, Maximovca. Maximovca: "Print-Caro" SRL, 2023, pp. 215-221. DOI: https://doi.org/10.61562/mgfa2023.29
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Gestionarea fondului genetic animalier – probleme, soluţii, perspective 2023
Conferința "Gestionarea fondului genetic animalier – probleme, soluţii, perspective"
Maximovca, Moldova, 20-23 septembrie 2023

Calitatea furajului la unele specii de legumenoase anuale

DOI:https://doi.org/10.61562/mgfa2023.29
CZU: 636.085.1

Pag. 215-221

Ţiţei Victor1, Garştea Nina1, Garştea Nina1, Mocanu Natalia1, Coşman Sergiu2, Ababii Alexei1, Coşman Valentina2, Doroftei Veaceslav3, Covalciuc Dragoș3, Cozari Sergiu3
 
1 Grădina Botanică Națională (Institut) „Alexandru Ciubotaru”, USM,
2 Institutul Ştiinţifico-Practic de Biotehnologii în Zootehnie şi Medicină Veterinară,
3 Grădina Botanică Naţională (Institut) "Alexandru Ciubotaru", USM
 
Proiecte:
 
Disponibil în IBN: 20 noiembrie 2023


Rezumat

We studied the quality of the freshly harvested mass and prepared hay of annual legume species Cicer arietinum and Trigonella foenum-graecum cultivated in the experimental plot of the National Botanical Garden (Institute) “Alexandru Ciubotaru”, Chisinau, Republic of Moldova. The results revealed that the harvested fresh mass contai-ned 175,0-287,4 g/kg dry matter, its biochemical composition and nutritive value varied depending on the legume species: 19,28-19,31 % CP, 3,68-4,23 % EE, 22,62-25,51% CF, 10,26-11,14 % CA, 40,40-43,56 % NFE, 18,27-18,46 MJ/kg GE, 9,28-9,83 MJ/kg ME, 5,27-5,64 MJ/kg Nel, 14,5-16,5 g/kg Ca and 3,2-3,4 g/kg P. The dry matter of prepared hay contained 19,77-21,38 % CP, 2,55-2,64 % EE, 27,01-27,60% CF, 11,37-12,38 % CA, 34,71-37,56 % NFE, 17,99-18.08 MJ/kg GE, 8,47-8,81 MJ/kg ME, 4,78-4.98 MJ/kg Nel, 8,8-14,6 g/kg Ca and 3,1-3,8 g/kg P.

Cuvinte-cheie
biochemical composition, Cicer arietinum, green mass, hay, nutritive va-lue, Trigonella foenum-graecum