Utilizarea lemnului la edificarea structurilor defensive din epoca fierului în spaţiul pruto-nistrean
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
161 3
Ultima descărcare din IBN:
2024-03-13 16:30
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
904:72”638”(478) (2)
Vestigii culturale ale diferitelor perioade istorice (142)
Arhitectură (635)
SM ISO690:2012
CONDREA, Dumitru. Utilizarea lemnului la edificarea structurilor defensive din epoca fierului în spaţiul pruto-nistrean. In: Artefacte, tehnologii şi materii prime în spaţiul tiso-nistrean în epoca fierului”, colocviu de vară, Ed. Editia 1, 27 iulie 2022 - 30 iulie 2023, Chişinău. Chişinău: Casa Editorial-Poligrafică „Bons Offices”, 2023, pp. 13-14. ISBN 978-5-36241-000-1..
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Artefacte, tehnologii şi materii prime în spaţiul tiso-nistrean în epoca fierului”, colocviu de vară 2023
Conferința "Artefacte, tehnologii şi materii prime în spaţiul tiso-nistrean în epoca fierului”, colocviu de vară (2023; Saharna)"
Editia 1, Chişinău, Moldova, 27 iulie 2022 - 30 iulie 2023

Utilizarea lemnului la edificarea structurilor defensive din epoca fierului în spaţiul pruto-nistrean

CZU: 904:72”638”(478)

Pag. 13-14

Condrea Dumitru
 
Universitatea de Stat din Moldova
 
Proiecte:
 
Disponibil în IBN: 14 august 2023


Rezumat

Despre folosirea lemnului la amenajarea construcţiilor defensive se poate vorbi cu certitudine doar în cazurile când acestea au fost investigate prin săpături arheologice. În spaţiul pruto-nistrean secţionarea așa-numitelor valuri din epoca fierului începe în anii ’40 ai secolului trecut, prin investigaţiile arheologice efectuate de G. Smirnov la cetăţile Saharna Mare, Saharna Mică și Butuceni, urmate de cercetările din 1952 ale A. Meliukova la fortificaţia Ofatinţi din stânga Nistrului și de cele din 1961 ale T. Zlatkovskaia la valul cetăţii Mateuţi „La Șanţuri”. În anii ’70 ai sec. XX, M. Romanovskaia cercetează liniile de apărare ale fortificaţiei Rudi „La Șanţuri”, iar în următoarele două decenii, echipa condusă de prof. I. Niculiţă își va concentra eforturile la studierea sistemului defensiv al cetăţii Butuceni. Începând cu primii ani ai secolului curent, cercetarea construcţiilor defensive capătă o nouă amploare, prin studierea vestigiilor de la Mașcăuţi „Dealul cel Mare”, Cosăuţi, Horodca Mică, Saharna Mare, Saharna Mică ș.a. De asemenea, în această perioadă sunt atestate pentru prima dată și un șir de fortificaţii din epoca timpurie a fierului (cultura Saharna), la unele dintre ele (Saharna Mare / „Dealul Mănăstirii”, Saharna „Rude”, Saharna „Ţiglău” și Horodiște „La Cot”) fiind cercetate vestigiile construcţiilor de apărare. Astfel, până în prezent au fost secţionate amenajările defensive din 36 de fortificaţii din epoca fierului. Dintre acestea, la 29 a fost documentată, cu siguranţă, utilizarea lemnului în calitate de material de construcţie. Dovezile prezenţei lemnului în construcţiile de apărare pot fi directe sau indirecte. De exemplu, acesta poate apărea in situ, sub forma unor bârne arse (Saharna Mare, Saharna Mică, Butuceni etc.), uneori nearse (Saharna Mare), sau a fragmentelor de lemn carbonizat (Mateuţi „La Șanţuri”, Ofatinţi etc.). Iar printre cele indirecte se numără gropile de pari (Horodiște „La Șanţ”, Stohnaia III, Saharna „La Șanţ” etc.), solul amestecat cu cenușă ș.a. Lemnul, de regulă, este utilizat la edificarea paramentelor așa-numitelor valuri (ziduri), precum și pentru palisadele din partea superioară a construcţiilor defensive, această tradiţie perpetuânduse din neolitic și până în evul mediu.