The effect of grape seed oil fortification with extracts of natural antioxidants
Închide
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
322 7
Ultima descărcare din IBN:
2024-03-10 10:53
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
665.3:[547.562.1:663.26] (1)
Uleiuri. Grăsimi. Ceruri. Adezivi. Gume. Rășine (111)
Chimie organică (484)
Vin. Producerea vinului. Oenologie (443)
SM ISO690:2012
DRAGANCEA, Veronica, GUREV, Angela, STURZA, Rodica, HARITONOV, Svetlana, NETREBA, Natalia, BOEŞTEAN, Olga. The effect of grape seed oil fortification with extracts of natural antioxidants. In: Journal of Engineering Sciences, 2023, vol. 30, nr. 2, pp. 173-184. ISSN 2587-3474. DOI: https://doi.org/10.52326/jes.utm.2023.30(2).15
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Journal of Engineering Sciences
Volumul 30, Numărul 2 / 2023 / ISSN 2587-3474 /ISSNe 2587-3482

The effect of grape seed oil fortification with extracts of natural antioxidants

Efectul fortificarii uleiului de semințe de struguri cu extracte de antioxidanți naturali

DOI:https://doi.org/10.52326/jes.utm.2023.30(2).15
CZU: 665.3:[547.562.1:663.26]

Pag. 173-184

Dragancea Veronica, Gurev Angela, Sturza Rodica, Haritonov Svetlana, Netreba Natalia, Boeştean Olga
 
Technical University of Moldova
 
 
Disponibil în IBN: 11 iulie 2023


Rezumat

Grape seed oil (GSO) consists mostly of triglycerides of polyunsaturated fatty acids, which are sensitive to oxidation and to the high temperatures. The aim of this research was to study the effect of GSO fortification with hydroalcoholic extracts of antioxidants from grape seeds, up to and after 12 months. It was established that the immediate effect of the oil fortification was the increase of the total polyphenol content (TPC) in the oil, by up to 141.34 mg GAE/kg of oil, and the increase of the DPPH• antioxidant activity by up to 0.580 mmol TE/kg (in the control sample, refined grape oil, these values were 1.57 mg GAE/kg and 0.003 mmol TE/kg, respectively). After 12 months, TPC and DPPH• antioxidant activity decreased nearly 10-fold in all of the fortified oil samples. The difference between the oxidative status of the oil was assessed (UV-Vis). In the case of the GSO sample, treated with n-octyl gallate, the absorbances remained unchanged after 12 months. When compared to the synthetic antioxidant n-octyl gallate, grape seed polyphenolic extracts were found to have a less protective effect on the oil during storage under environmental conditions.

Uleiul din semințe de struguri conține în mare parte din trigliceride ale acizilor grași polinesaturați, sensibile la oxidare și la acțiunea temperaturilor înalte. Scopul cercetărilor a fost de studia efectul fortificării uleiului cu extracte hidroalcoolice de antioxidanți din semințe de struguri. Fortificarea uleiului are ca efect imediat creșterea conținutului total de polifenoli (TPC) cu până la 141.34 mg GAE/kg de ulei și a activității antioxidante DPPH• cu până la 0.580 mmol TE/kg (în proba martor, ulei de struguri rafinat, aceste valori erau de 1.57 mg GAE/kg și 0.003 mmol TE/kg, respectiv). După 12 luni, TPC și activitatea antioxidantă DPPH• au scăzut aproape de 10 ori în toate probele de ulei fortificate. A fost observată diferența dintre starea oxidativă a uleiului (UV-Vis): în cazul probei GSO tratată cu n-octil galat, absorbanțele au rămas neschimbate după 12 luni. Extractul de polifenoli din semințe de struguri are un efect protector mai redus asupra uleiului pe perioada depozitării, în condiții ambientale, comparativ cu antioxidantul sintetic n-octil galat.

Cuvinte-cheie
antioxidant activity, extract of polyphenols, grape seed, octyl gallate, oil, UV-Vis,

activitate antioxidantă, extract de polifenoli, octil galat, seminţe de struguri, ulei, UV-Vis