Caracteristica liniilor și soiurilor de grâu durum de toamnă după caracterele de productivitate
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
360 2
Ultima descărcare din IBN:
2023-07-05 10:59
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
633.112:631.52 (3)
Cereale. Recolte de grâne (678)
Lucrări agricole (1228)
SM ISO690:2012
ROTARI, Silvia, GORE, Andrei, LEATAMBORG, Svetlana, BOGDAN, Viorica. Caracteristica liniilor și soiurilor de grâu durum de toamnă după caracterele de productivitate. In: Ştiinţa în Nordul Republicii Moldova: realizări, probleme, perspective, Ed. 7, 19-20 mai 2023, Bălți. Balti, Republic of Moldova: Casa Editorial-Poligrafică „Bons Offices”, 2023, Ediția 7, pp. 118-122. ISBN 978-9975-81-128-6.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Ştiinţa în Nordul Republicii Moldova: realizări, probleme, perspective
Ediția 7, 2023
Conferința "Ştiinţa în Nordul Republicii Moldova: realizări, probleme, perspective"
7, Bălți, Moldova, 19-20 mai 2023

Caracteristica liniilor și soiurilor de grâu durum de toamnă după caracterele de productivitate

CZU: 633.112:631.52

Pag. 118-122

Rotari Silvia, Gore Andrei, Leatamborg Svetlana, Bogdan Viorica
 
Institutul de Genetică, Fiziologie și Protecție a Plantelor, USM
 
Proiecte:
 
Disponibil în IBN: 8 iunie 2023


Rezumat

The paper presents data on the variability of productivity characters (plant height, length of the main spike, number of spikelet per spike, number of grains, weight of grains per spike and weight per 1000 grains). The analysis of the productivity characters of the studied lines revealed a high variability regarding the number of grains, the weight of grains per spike and the weight of 1000 grains. Under the severe drought conditions, this year the yield of the lines in the control field varied widely from 0.3 to 2.8 t/ha. The harvest of the control variety was 1.2 t/ha. The 10 lines with a high resistance to drought were selected. Through factor analysis of the sources of variability in the case of 4 genotypes of durum wheat, it was established that for the characters under study the main weight in the source of variation returned to the environmental conditions of the year which varied within the limits of 56.1-98.0%

Cuvinte-cheie
Breeding, durum winter wheat, Lines, variety, Quality, Productivity, characters, genotype