Despre maniera de interpretare a cântecului propriu-zis din valea Nistrului (în baza înregistrărilor audio din Arhiva de Folclor AMTAP)
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
272 3
Ultima descărcare din IBN:
2023-11-17 16:37
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
784.4.03 (5)
Muzică vocală (287)
SM ISO690:2012
BUNEA, Diana, DRAGOI, Vasile. Despre maniera de interpretare a cântecului propriu-zis din valea Nistrului (în baza înregistrărilor audio din Arhiva de Folclor AMTAP). In: Patrimoniul muzical din Republica Moldova (folclor şi creaţie componistică), Ed. Ediția a IV-a, 25 septembrie 2018, Chişinău. Chişinău: "VALINEX" SRL, 2018, Ediția a IV-a, pp. 68-69. ISBN 978-9975-3119-1-5.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Patrimoniul muzical din Republica Moldova (folclor şi creaţie componistică)
Ediția a IV-a, 2018
Conferința "Patrimoniul muzical din Republica Moldova (folclor şi creaţie componistică)"
Ediția a IV-a, Chişinău, Moldova, 25 septembrie 2018

Despre maniera de interpretare a cântecului propriu-zis din valea Nistrului (în baza înregistrărilor audio din Arhiva de Folclor AMTAP)

CZU: 784.4.03

Pag. 68-69

Bunea Diana, Dragoi Vasile
 
Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice
 
 
Disponibil în IBN: 3 martie 2023


Rezumat

Articolul este axat pe înregistrările audio cu cântece lirice propriu-zise din localitățile situate pe ambele părți ale bazinului râului Nistru, ce se conțin în Arhiva de Folclor a AMTAP. Autorii efectuează o trecere în revistă a acestor materiale (localități, colportori ș.a.), studiind mai îndeaproape particularitățile manierei de interpretare a melodiilor. De asemenea, sunt relevate un șir întreg de elemente distincte al limbajului muzical precum: tempo-urile execuției și ornamentarea; emiterea vocală; cântarea la două voci; prezența unor elemente lexicale specifice ce apar în timpul cântării; structuri melodice, precum profilul melodic, corelația vers-melodie, cât și unele structuri morfologice specifice zonei. O parte din materialele analizate au fost colectate de către autori în cadrul unor expediții recente. Articolul conține mai multe exemple muzicale de cântece propriu-zise transcrise de autori, ce constituie un material reprezentativ pentru această subzonă folclorică.Concluziile se referă atât la faptul unicității caracteristice speciei de cântec propriu-zis din spațiul delimitat, cât și la faptul că aceasta face parte din tezaurul tradițional muzical românesc, ce dăinuie și în prezent într-un areal deloc liniștit pe plan politic, în care românii întâmpină deseori dificultăți în afirmarea identității naționale.

Cuvinte-cheie
cântec propriu-zis, Valea Nistrului, manieră de interpretare folclorică vocală, Arhiva de folclor AMTAP