Modalități de dezvoltare a gândirii critice la școlarii de vârstă mică
Închide
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
609 54
Ultima descărcare din IBN:
2024-04-25 13:45
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
373.3:159.922.73 (1)
Genuri de școli de cultură generală. Învățământ de cultură generală (2016)
Psihologie (3398)
SM ISO690:2012
BALERCĂ, Vasilica. Modalități de dezvoltare a gândirii critice la școlarii de vârstă mică. In: Studia Universitatis Moldaviae (Seria Ştiinţe ale Educației), 2022, nr. 5(155), pp. 26-32. ISSN 1857-2103. DOI: https://doi.org/10.5281/zenodo.6617040
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Studia Universitatis Moldaviae (Seria Ştiinţe ale Educației)
Numărul 5(155) / 2022 / ISSN 1857-2103 /ISSNe 2345-1025

Modalități de dezvoltare a gândirii critice la școlarii de vârstă mică

Ways to develop critical thinking in young school children

DOI:https://doi.org/10.5281/zenodo.6617040
CZU: 373.3:159.922.73

Pag. 26-32

Balercă Vasilica
 
Universitatea de Stat din Moldova
 
 
Disponibil în IBN: 9 iunie 2022


Rezumat

În contextul învățământului modern, dezvoltarea gândirii critice reprezintă un aspect educațional de o importanță majoră în condițiile în care se urmărește integrarea armonioasă a elevilor în concordanță cu dinamica socială. Abordarea actuală a învățării vizează dezvoltarea competențelor și formarea unui stil de gândire critic bazat pe rezolvarea de probleme, pe capacitatea de examinare a condițiilor și alternativelor și pe luarea deciziilor prin raportarea la realitatea prezentată. Utilizarea metodelor adecvate de stimulare a gândirii critice în procesul instructiv-educativ la diferite discipline, dar și în cadrul activităților extracurriculare, oferă suportul necesar pentru elevi în optimizarea capacității de filtrare a informațiilor pe care le primesc de la cadrul didactic. Demersul de formare a unui stil de gândire critic favorizează schimbări pe plan cognitiv prin trecerea de la o singură perspectivă la mai multe perspective, dar și pe plan afectiv, în egală măsură, prin formarea și consolidarea abilităților sociale de interacțiune, de expunere a ideilor personale, dar și de acceptare a ideilor interlocutorilor.

In the context of modern education, the development of critical thinking is an educational aspect of major importance in the conditions in which the harmonious integration of students is pursued in accordance with social dynamics. The current approach to learning is to develop skills and develop a critical thinking style based on problem solving, the ability to examine conditions and alternatives, and to make decisions based on the reality presented. The use of appropriate methods to stimulate critical thinking in the instructional-educational process in different disciplines but also in extracurricular activities provides the necessary support for students in optimizing the ability to filter the information they receive from the teacher. Approaching the formation of a critical thinking style favors changes on a cognitive level by moving from a single perspective to several perspectives, but also on an emotional level, equally, by forming and strengthening social skills of interaction, exposure of personal ideas, but also to accept the ideas of the interlocutors.

Cuvinte-cheie
gândire critică, învăţare activă, situații-problemă, abordare transdisciplinară,

critical thinking, active learning, problem situations, transdisciplinary approach