Rezultatele cercetărilor de ameliorare ai grâului comun de toamnă
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
361 5
Ultima descărcare din IBN:
2024-02-15 20:53
SM ISO690:2012
GORE, Andrei, LEATAMBORG, Svetlana, ROTARI, Silvia. Rezultatele cercetărilor de ameliorare ai grâului comun de toamnă. In: Ştiinţa în Nordul Republicii Moldova: realizări, probleme, perspective, Ed. 6, 20-21 mai 2022, Bălți. Balti, Republic of Moldova: Tip. Indigou Color, 2022, Ediția 6, pp. 66-68.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Ştiinţa în Nordul Republicii Moldova: realizări, probleme, perspective
Ediția 6, 2022
Conferința "Ştiinţa în Nordul Republicii Moldova: realizări, probleme, perspective"
6, Bălți, Moldova, 20-21 mai 2022

Rezultatele cercetărilor de ameliorare ai grâului comun de toamnă


Pag. 66-68

Gore Andrei, Leatamborg Svetlana, Rotari Silvia
 
Institutul de Genetică, Fiziologie şi Protecţie a Plantelor
 
 
Disponibil în IBN: 27 mai 2022


Rezumat

The paper presents the results of the breeding of common wheat from IGFPP for the years 2017-2021. The aim of our research was to create new common wheat varieties with a high potential productivity and adapted to environmental conditions. The original material was created by intraspecific, intervarietal hybridization, using remote geographical wheat ecotypes for this purpose. A new variety Moldova 614 of common winter wheat has been created and it is being tested at the State Commission for the third year. On average for 3 years (2017–2019) of study of the variety it had a yield of 5.3 t/ha. The volume of bread of the Moldova 614 variety is 540 cm. cubs. and has a golden brown crust with good porosity and superior taste qualities than the control variety Moldova 11 (530 cm. cub.).

Cuvinte-cheie
high productivity, Lines, rezistence, quality.