Cercetări privind valorificarea resurselor zonei montane în producția de carne de taurine
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
287 24
Ultima descărcare din IBN:
2024-04-12 18:41
SM ISO690:2012
CHETROIU, Rodica, MARIN, Ancuța. Cercetări privind valorificarea resurselor zonei montane în producția de carne de taurine. In: Creşterea economică în condiţiile globalizării, Ed. 15, 15-16 octombrie 2021, Chișinău. Chisinau, Moldova: INCE, 2021, Ediția 15, Vol.1, pp. 232-237. ISBN 978-9975-3529-7-0..
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Creşterea economică în condiţiile globalizării
Ediția 15, Vol.1, 2021
Conferința "Creşterea economică în condiţiile globalizării"
15, Chișinău, Moldova, 15-16 octombrie 2021

Cercetări privind valorificarea resurselor zonei montane în producția de carne de taurine

Research on the capitalizing of mountain area resources in beef production


Pag. 232-237

Chetroiu Rodica, Marin Ancuța
 
Institutul de Cercetare pentru Economia Agriculturii și Dezvoltare Rurală (ICEADR), Bucuresti
 
 
Disponibil în IBN: 17 mai 2022


Rezumat

The present study presents the average economic results for the period 2018-2020 of six case studies conducted in beef cattle farms of different sizes, located in mountainous counties. From the farm size point of view, it is between 8 - 280 heads of fattened cattle, with an average of 115.67 heads and an average production of 443.73 kg / head. The average value of the unit cost was 10.43 lei / kg live, and the average profit was 0.31 lei / kg live, with a minimum of -1.30 lei / kg live and a maximum of 1.49 lei / kg live. The average taxable income rate was 3.76%, with a minimum of -9.05% and a maximum of 13.49%. The average profitability threshold in physical units resulting from the analyzes included in the case studies is 383.6 kg live/head, and the average profitability threshold in value units is 4074.7 lei/head. Research results indicate that the efficient use of agricultural resources in the mountain area can lead to favorable economic results.

Studiul de față prezintă rezultatele economice medii pe perioada 2018-2020 a șase studii de caz efectuate în ferme de taurine pentru carne de diferite mărimi, aflate în județe din zona montană. Din punct de vedere al mărimii fermelor, aceasta este cuprinsă între 8 - 280 capete taurine la îngrășat, cu o medie de 115,67 capete și cu o producție medie de 443,73 kg/cap. Valoarea medie a costului unitar a fost de 10,43 lei/kg în viu, iar profitul mediu a fost de 0,31 lei/kg în viu, cu un minim de -1,30 lei/kg în viu și un maxim de 1,49 lei/kg în viu. Rata medie a venitului impozabil a fost de 3,76%, cu un minim de -9,05% și un maxim de 13,49%. Pragul mediu de rentabilitate în unități fizice rezultat în urma analizelor din studiile de caz este de 383,6 kg în viu/cap, iar pragul mediu de rentabilitate în unități valorice este de 4.074,7 lei/cap. Rezultatele cercetărilor indică faptul că utilizarea eficientă a resurselor agricole din zona montană poate conduce la obținerea de rezultate economice favorabile.

Cuvinte-cheie
indicators, Cattle, meat, Expenses,

indicatori, taurine, carne, cheltuieli