Trasabilitatea şi analiza riscurilor în producţia spumantelor
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
435 39
Ultima descărcare din IBN:
2024-04-10 00:18
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
663.22 (88)
Vin. Producerea vinului. Oenologie (443)
SM ISO690:2012
TIMUŞ, Natalia. Trasabilitatea şi analiza riscurilor în producţia spumantelor. In: Tezele celei de-a : 72-a conferinţă ştiinţifică a studenţilor, 25 mai 2019, Chişinău. Chişinău: Universitatea Agrară, 2019, pp. 23-24. ISBN 978-9975-64-308-5.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Tezele celei de-a 2019
Conferința "Conferinţa ştiinţifică a studenţilor"
Chişinău, Moldova, 25 mai 2019

Trasabilitatea şi analiza riscurilor în producţia spumantelor

CZU: 663.22

Pag. 23-24

Timuş Natalia
 
Universitatea Agrară de Stat din Moldova
 
 
Disponibil în IBN: 30 decembrie 2021


Rezumat

Domeniul cercetat: ramura vitivinicolă, producţia spumantelor; Scopul lucrării: corespunderea tehnologiilor aplicate cu cerinţele actelor normative; Obiectivele: - analiza documentaţiei şi tehnologiei reale la etapa viticulturii; - analiza documentaţiei şi tehnologiei reale la etapa vinificaţiei; 1. Trasabilitatea şi riscurile la obţinerea materiei prime – strugurii  Producătorul, Mileştii Mici, pentru început se asigură că toate produsele de uz fitosanitar selectate sunt înregistrate şi au fost omologate în R. Moldova pentru combaterea dănătorilor şi bolilor concrete pentru plante; Riscuri sunt -din utilizările conform instrucţiunilor de pe etichetă sau fără calcule şi control, rezultate bune nu pot fi obţinute; Producătorul nu verifică Registrul de Stat al Produselor de uz Fitosanitar şi a Fertilizantilor (PUFF) pentru culturile la care aceste produse au fost înregistrate.  Toate tratamentele efectuate se înscriu în registrele tratamentelor fitosanitare, cu referire la denumirea comercială a produsului, data aplicării, substanţa activă, dăunătorul combatut, prima dată posibilă a recoltării (termenul de aşteptare), conform Legii nr.119 XV din 22.05.2004, cu privire la produsele de uz fitosanitar şi fertilizanţi, având Registru sigilat la subdiviziunile teritoriale a Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor,.  La recoltarea strugurilor se respectă cerinţele conform SM 84 “Struguri proaspeţi recoltaţi manual, destinaţi prelucrării industriale”, din care se obţin vinuri brute materie primă pentru vinificaţia secundară a spumantelor;  Producătorul efectuiază analiza pericolelor igienice privind recoltarea şi manipularea produselor din cadrul gospodăriei care includ identificarea pericolelor igienice în timpul recoltării, transportării până la gospodărie şi activităţi de prelucrare a strugurilor, se identifică mijloacele utilizate pentru recoltare (containere, echipament, ambalaje, personal) şi pericolele asociate intrărilor: contaminarea chimică, microbiologică;  Certificatul de inofensivitate, eliberat de către Inspectorul de la Agenţia pentru Siguranţa Alimentelor, este present şi dovedeşte că probele au fost prelevate în prezenţa agentului economic pentru efectuarea investigaţiilor, în baza raportului de încercări din cadrul laboratoarelor acreditate ISO 17025:2005. Aceste certificate indică nivelul de reziduuri, de pesticide conţinute în struguri, corespunzător cu cel al UE;  Rezultatele analizelor privind limitele maxime admise de reziduuri ale produselor de uz fitosanitar din sau de pe produse vitivinicole nu se contrapuneau Regulamentului sanitar din R. Moldova, HG nr.1191 din 23.12.2010 ;  Tratarea chimica împotriva bolilor şi dăunătorilor, remanienţă pesticidelor, elementele toxice şi metale grele: Pb-0,3 mg/kg, Cd-0,03 mg/kg, Ar-0,2 mg/kg, pesticide: metalaxil-1 mg/kg – erau în limitele admisibile. 2. Trasabilitatea şi riscurile la producerea vinului spumant 2.1. Există schema CTCM de control a procesului tehnologic, se respectă corect succesiunea si dozele materialelor utilizate şi a normelor stabilite de laborator, la fel se respectă standartele în vigoare: la tratarea vinului prin -cleire, la cupajare, la pregătirea amestecului de rezervor, calitatea vinului prin analiza senzorială; 2.2. Îmbutelierea - ermetizarea cu dopuri:  Monitorizare, permanent în timpul clătirii;  Controlul vizual permanent în timpul îmbutelierii, prezenţa corpuri străine în sticle;  Verificarea igienizare linie de imbuteliere înainte de începerea îmbutelierii;  Verificarea zilnică a stării de igienă a personalului şi a echipamentului de protecţie;  Verificarea controlului chimic şi microbiologic pe parcursul îmbutelierii;  Verificarea temperaturii de turnare şi presiunii în sticlă pe parcursul îmbutelierii;  Controlul microbiologic la fiecare partidă de dopuri folosite la îmbuteliere;  Responsabil de monitorizare,înregistrări. 3. Acte necesare pentru livrare-export a vinului spumant  Certificat de conformitate emis de CNVCPA(Centrul Naţional de Verificarea a Calităţii Producţiei Alcoolice)  Certificat de inofensivitate emis de inspectorul siguranţa alimentelor din cadrul ANSA.  ProForma(fişa de comandă)emisă de cumpărător unde este specificat cantitatea,calitatea produsului,etc.  Certificat de calitate emis de producător.  Factura emisă de vânzător.  Certificatul fitosanitar pentru produsele auxiliare:cutii de carton,paleţi,etc. emis de inspectorul fitosanitar din cadrul ANSA. Concluzii: 1. CTCM şi analiza producţiei de spumante asigură inofensivitatea acestor băuturi festive, ocroteşte sănătatea consumatorilor, protejează mediul înconjurător; 2. Pentru a face faţă cerințelor impuse de Regulamentele Europene și scopul aderării la pieţe internaţionale, în contextul mărirei cotei de export pe piaţa UE, e necesar de a respecta standardele de calitate și inofensivitate a produselor și respectarea trasabilitaţii produselor pe întreg lanțul alimentar. 3. Recomandăm ca întreprinderile vinicole să depună efort şi străduinţă pentru a fabrica permanent produse de o calitate stabilă înaltă, respectând cerinţele standardele internaţionale.