Redefinirea bucătăriei tradiționale etnice ca instrument al identității, în cazul moldovenilor imigranți din Italia
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
581 157
Ultima descărcare din IBN:
2024-04-08 18:12
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
392.8(=135.1)(450) (1)
Obiceiuri, datini privind viața particulară (263)
SM ISO690:2012
ROȘCA, Tatiana. Redefinirea bucătăriei tradiționale etnice ca instrument al identității, în cazul moldovenilor imigranți din Italia. In: Tradiţii şi procese etnice, Ed. 2, 30 martie 2021, Chişinău. Chişinău: Fox Trading SRL, 2021, Ediția 2, pp. 256-260. ISBN 978-9975-3337-8-8. DOI: https://doi.org/10.52603/9789975333788.36
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Tradiţii şi procese etnice
Ediția 2, 2021
Simpozionul "Tradiţii şi procese etnice"
2, Chişinău, Moldova, 30 martie 2021

Redefinirea bucătăriei tradiționale etnice ca instrument al identității, în cazul moldovenilor imigranți din Italia

Redefining the ethnic traditionalcuisine as an instrument of identity in the case of moldovan immigrants from Italy

DOI:https://doi.org/10.52603/9789975333788.36
CZU: 392.8(=135.1)(450)

Pag. 256-260

Roșca Tatiana
 
Universitatea de Studii Europene din Moldova
 
 
Disponibil în IBN: 5 noiembrie 2021


Rezumat

The paper highlights the role of food, as an instrument of identity and intercultural contact, the contribution of traditional ethnic dishes in the reconstruction of the family context, connected to the migration process, and food as a form of communication in a different social context. It reflects the consequences of the exchange process, in which changes take place both in the cultural traditions of Moldovan immigrants and in Italian customs, due to the fusion of elements and ingredients borrowed through reciprocity, thus diluting the mental and social boundaries.

Cuvinte-cheie
ethnic cuisine, migration, culinary habits, hybridization, host country.