A new variety auriu 2 of winter durum wheat (Triticum durum Desf.)
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
408 2
Ultima descărcare din IBN:
2024-02-28 11:00
SM ISO690:2012
ROTARY, S., VEVERITA, Efimia, LUPASHKU, Galina A., GORE, Andrei, LYATAMBORG, S., COINAC, Irina. A new variety auriu 2 of winter durum wheat (Triticum durum Desf.). In: Exhibition of Inventics “Inventica 2020”, 29-31 iulie 2020, Iași. Iași: Technical University “Gheorghe Asachi” of Iași, 2020, Ediția a 24-a, p. 464. ISSN 1844-7880.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Exhibition of Inventics “Inventica 2020”
Ediția a 24-a, 2020
Simpozionul "Exhibition of Inventics “Inventica 2020”"
Iași, Romania, 29-31 iulie 2020

A new variety auriu 2 of winter durum wheat (Triticum durum Desf.)


Pag. 464-464

Rotary S., Veverita Efimia, Lupashku Galina A., Gore Andrei, Lyatamborg S., Coinac Irina
 
Institute of Genetics, Physiology and Plant Protection
 
 
Disponibil în IBN: 5 noiembrie 2021



Teza

Soiul de grâu durum de toamnă Auriu 2 a fost creat prin hibridarea intraspecifică a soiurilor Belii Parus și Hordeiforme 333. Varietatea – Hordeiforme. Spicul – de culoare gălbuie, lungimea de 7.2 - 8.0 cm, cilindric, cu 24- 26 spiculețe. Boabele – ovale, greutatea a 1000 de boabe – 46-48 g, conțin 30-32.4% gluten și 13.0-15.5% proteină. Numărul boabelor în spic – 45-50. Perioada de vegetație – 262-266 zile. Rezistență înaltă la cădere, ger, secetă și boli fungice. Înălțimea plantelor – 80-82 cm, numărul de frați – 3.0-3.4. Productivitatea – 5.5-6.5 t/ha. Calități de panificație înalte pentru preparea pastelor. Norma de însămânțare – 5 mln boabe per ha.

The Auriu 2 durum wheat variety was created by intraspecific hybridization between the varieties Belii Parus and Hordeiforme 333. The variety – Hordeiforme. Spike – white-yellow grain, length of 7.2 - 8.0 cm, cylindrical with 24-26 spicules. The oval kernels, the 1000 grains are 46-48 g, contains 30-32.4% gluten and 13.0- 15.5% protein. The number of kernels in the spike varies between 45-50. The vegetation period is 262 - 266 days. High resistance to fall, wintering, drought and fungal disease. Production capacity – 5.5-6.5 t /ha. Very good quality indices for the production of pasta. Seeding norm of 5 million grains per 1 ha.