Simularea unui debit constant în cazul producerii unei inundații, folosind HEC-RAS și datele hidrologice calculate de autoritățile regionale. Studiu de caz: bazinul hidrografic al Râului Podriga (ne României)
Închide
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
826 32
Ultima descărcare din IBN:
2023-11-14 16:18
SM ISO690:2012
URZICA, Andrei, STOLERIU, Cristian Constantin, PRICOP, Claudiu, HUTANU, Elena, ROMANESCU, Gheorghe. Simularea unui debit constant în cazul producerii unei inundații, folosind HEC-RAS și datele hidrologice calculate de autoritățile regionale. Studiu de caz: bazinul hidrografic al Râului Podriga (ne României). In: Jurnalul Est European de Sisteme Informationale Geografice si Teledetectie, 2018, nr. 2, pp. 33-43. ISSN 2601-0100.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Jurnalul Est European de Sisteme Informationale Geografice si Teledetectie
Numărul 2 / 2018 / ISSN 2601-0100 /ISSNe 2601-0119

Simularea unui debit constant în cazul producerii unei inundații, folosind HEC-RAS și datele hidrologice calculate de autoritățile regionale. Studiu de caz: bazinul hidrografic al Râului Podriga (ne României)


Pag. 33-43

Urzica Andrei1, Stoleriu Cristian Constantin1, Pricop Claudiu2, Hutanu Elena1, Romanescu Gheorghe1
 
1 Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", Iaşi,
2 Administratia Bazinala de Apa Prut-Barlad, Administratiei Nationale Apele Romane
 
 
Disponibil în IBN: 14 iunie 2020


Rezumat

Nord-Estul României se confruntă cu fenomene excepționale date de producerea inundațiilor încă de la începutul primăverii, odată cu topirea zăpezilor și începerea ploilor torențiale. Aceste evenimente amenință în fiecare an majoritatea bazinelor hidrografice, atât de dimensiuni mari, cât și de dimensiuni mici și mijlocii. Acesta este și cazul bazinului hidrografic al râului Podriga, care este un bazin de dimensiuni mici și este supus unui risc continuu la inundație. Râul Podriga este afluent de stânga al râului Bașeu, fiind cel mai mare bazin hidrografic ca dimensiune ce alimentează scurgerea râului Bașeu. Pe baza debitelor cu probabilitate de apariție de 1%, 5% și 10%, calculate de autoritățile regionale, s-au generat 3 benzi de inundabilitate, cu ajutorul programului open-source, HEC-RAS. Pe baza limitelor de inundabilitate, s-au extras suprafețele afectate de inundație, generate manual, pe baza ortofotoplanurilor (ed. 2015). În cele din urmă s-a realizat o comparație între suprafețele inundate rezultate în urma simulării de inundație folosind programul HEC-RAS și suprafețele existente în Planul Județean de Apărare Împotriva Inundațiilor, Fenomenelor Meteorologice Periculoase, Accidentelor la Construcții Hidrotehnice și Poluărilor Accidentale al Județului Botoșani.

Cuvinte-cheie
HEC-RAS, LiDAR, simulare, inundaţii, Podriga