Scopul studiului - analiza indicilor cantitativi ai bruxismului sub influenț a factorilor cotidieni (stres, nicotină, cafeină, alcool). Au fost studiaț i 19 pacienț i cu bruxism și 19 persoane sănătoase. Influenț a cofactorilor bruxismului a fost cuantificată, în corelaţie cu analiza indicilor bruxismului (dispozitivul portabil Sleep Guard SG, SUA). Intensitatea cofactorilor cotidieni la pacienţii cu bruxism se deosebea statistic concludent de intensitatea acestor factori la persoane sănătoase. La pacienţii cu bruxism (n = 19), s-au constatat următoarele: expresia stresului emoţional, conform chestionarului Holmes - 625,8 ± 49,3 un.; consumul de nicotină - 8,5 ± 1,1 ț igarete; consumul de cafeină - 3,0 ± 0,5 cănuț e; întrebuinţarea alcoolului - 1,8 ± 0,3 un. de alcool. La persoane sănătoase (n = 19), au fost evidenţiate următoarele particularităţi: expresia stresului emoţional, conform chestionarului Holmes - 412,5 ± 43,8 un. (p ˂ 0,001); consumul de nicotină - 4,3 ± 1,5 ț igarete (p ˂ 0,02); consumul de cafeină - 1,5 ± 0,3 cănuț e (p ˂ 0,03); întrebuinţarea alcoolului - 0,6 ± 0,3 un. de alcool (p ˂ 0,01). Factorii stresogeni provoacă o tensionare importantă a sistemului nervos vegetativ și a structurilor cerebrale implicate în reglarea activităț ii sistemului stomatognat, în special, se modifică excitabilitatea neuro-musculară și activitatea mușchilor maseteri, care determină intensitatea bruxismului. În viziunea noastră, stresul emoț ional în declanșarea/menț inerea bruxismului este asociat cu 3 componente principale: psihoemoț ională, psihovegetativă, psihomotorie. Consumul de alcool, conform criteriului de intensitate, ocupă locul doi după stresul emoț ional. Folosirea alcoolului la pacienț ii cu bruxism (conform datelor de autoevaluare), contribuie la apariț ia unui efect de liniștire, relaxare, cu senzaț ii subiective de micșorare a tonusului muscular. Toate persoanele studiate afirmau, că consumul alcoolului contribuie la diminuarea stresului din viaț a cotidiană. Bruxismul a fost mai frecvent observat la persoane fumătoare, indiferent de sex în comparaț ie cu persoanele non-fumătoare. Rezultatele analizei realizate de noi evidenț iază că consumul de cafeină este de două ori mai mare la persoanele cu bruxism, comparativ cu persoanele sănătoase. Conform datelor din literatură, consumul de cafeină este asociat cu fumatul (corelaț ii puternice) și cu consumul de alcool (corelaț ii moderate), date care au fost confirmate şi de rezultatele noastre. Influenț a cafeinei este mai slabă, comparativ cu consumul alcoolului. Analiza integrală a rezultatelor obţinute demonstrează că la pacienții cu bruxism, intensitatea cofactorilor cotidieni crește în ordinea: cafeină ˂ nicotină ˂ alcool ˂ stres; numărul de episoade ale bruxismului, durata lor totală crește sub acțiunea cofactorilor în ordinea: alcool ˂ nicotină ˂ cafeină ˂ stres. În concluzie, se poate constata că toți cofactorii studiați au o intensitate mai mare la pacienț ii cu bruxism, cea mai semnificativă diferență a fost observată pentru stresul emoț ional și consumul de alcool. Aceste date într-o măsură oarecare confirmă că diferiți cofactori ai bruxismului se manifestă prin intermediul proceselor stresoreactivităț ii și stresorezistenț ei.
|