Potențialul oenologic al soiurilor de struguri autohtone și de selecție nouă
Close
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
343 7
Ultima descărcare din IBN:
2023-09-04 12:56
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
663.2+631.527:634.8 (1)
Wine. Winemaking. Oenology (443)
Agricultural operations (1228)
Viticulture. Grape vines. Vineyards (628)
SM ISO690:2012
TARAN, Nicolae, MORARI, Boris, SOLDATENCO (GRIGOREAN), Olga, PONOMARIOVA, Irina, NEMŢEANU, Silvia, GĂINĂ, Boris, VICOL (ŞMIGON), Crina. Potențialul oenologic al soiurilor de struguri autohtone și de selecție nouă . In: Revista de Ştiinţă, Inovare, Cultură şi Artă „Akademos”, 2022, nr. 4(67), pp. 58-65. ISSN 1857-0461. DOI: https://doi.org/10.52673/18570461.22.4-67.07
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Revista de Ştiinţă, Inovare, Cultură şi Artă „Akademos”
Numărul 4(67) / 2022 / ISSN 1857-0461 /ISSNe 2587-3687

Potențialul oenologic al soiurilor de struguri autohtone și de selecție nouă

Oenological potential of local and new selection grape varieties

DOI:https://doi.org/10.52673/18570461.22.4-67.07
CZU: 663.2+631.527:634.8

Pag. 58-65

Taran Nicolae1, Morari Boris1, Soldatenco (Grigorean) Olga1, Ponomariova Irina1, Nemţeanu Silvia1, Găină Boris2, Vicol (Şmigon) Crina3
 
1 Institutul Ştiinţifico-Practic de Horticultură şi Tehnologii Alimentare,
2 Academia de Ştiinţe a Moldovei,
3 Institutul de Chimie
 
Proiecte:
 
Disponibil în IBN: 6 martie 2023


Rezumat

Currently, in the Republic of Moldova the assortment of red wine grape varieties is dominated by the classic French varieties. In recent decades, however, there has been a growing interest in red wines produced from local varieties. This research shows the oenological potential of the local red wine grape varieties Negru de Causeni and Copceac and the new selection variety Codrinschii, while the local grape variety Feteasca Neagra was selected as a control one. The dynamics of the maceration-fermentation process and the accumulation of the phenolic complex and the oenological potential of the produced dry red wines were studied. Physical-chemical indices of the experimental red wines were identified, including organic acids, phenolic complex, and monomeric anthocyanins content. The research allowed to establish the prospect of producing dry red wines rich in phenolic and coloring substances from Copceac and Codrinschii grape varieties.

Actualmente, în Republica Moldova sortimentul soiurilor de struguri pentru vin roșu este dominat de soiurile clasice franceze. În ultimele decenii însă crește interesul pentru vinurile roșii produse din soiuri autohtone. În lucrare a fost studiat potențialul oenologic al soiurilor de struguri autohtone pentru vin roșu Negru de Căușeni și Copceac și al soiului de selecție nouă Codrinschii, ca martor fiind selectat soiul de struguri autohton Feteasca Neagră. A fost studiată dinamica procesului de macerare-fermentare și de acumulare a complexului fenolic și potențialul oenologic al vinurilor roșii seci produse. Au fost determinați indicii fizico-chimici ai vinurilor roșii experimentale, inclusiv acizii organici, complexul fenolic și conținutul de antocieni monomerici. Cercetările efectuate au permis a stabili perspectiva producerii vinurilor roșii seci bogate in substanțe fenolice și colorante din soiurile de struguri Copceac și Codrinschii.

Cuvinte-cheie
Red wine, grape variety, stum, fermentation-maceration, phenolic substances, Anthocyanins,

Vin roșu, soi de struguri, mustuială, fermentare-macerare, substanțe fenolice, antocieni