Articolul precedent |
Articolul urmator |
417 16 |
Ultima descărcare din IBN: 2024-04-25 16:47 |
Căutarea după subiecte similare conform CZU |
663.26:615.451.16:57.08 (1) |
Wine. Winemaking. Oenology (443) |
Pharmaceutical preparations. Medical material. Equipment (99) |
Biological techniques, experimental methods and equipment in general (194) |
SM ISO690:2012 GUREV, Angela, DRAGANCEA, Veronica, NETREBA, Natalia, BOEŞTEAN, Olga. Proprietățile extractelor hidrofile din semințele de struguri autohtoni Moldova . In: Perspectivele și Problemele Integrării în Spațiul European al Cercetării și Educației, Ed. Partea 1, 3 iunie 2022, Cahul. Cahul, Republica Moldova: Tipografia "Centrografic" SRL, 2022, Vol.9, Partea 1, pp. 343-344. |
EXPORT metadate: Google Scholar Crossref CERIF DataCite Dublin Core |
Perspectivele și Problemele Integrării în Spațiul European al Cercetării și Educației Vol.9, Partea 1, 2022 |
|||||||
Conferința "Perspectivele și Problemele Integrării în Spațiul European al Cercetării și Educației" Partea 1, Cahul, Moldova, 3 iunie 2022 | |||||||
|
|||||||
CZU: 663.26:615.451.16:57.08 | |||||||
Pag. 343-344 | |||||||
|
|||||||
Descarcă PDF | |||||||
Rezumat | |||||||
Utilizarea complexă a subproduselor vinăriilor, recuperarea uleiului, a fitonutrienților, pigmenților, a fibrelor alimentare și a substanțelor bioactive din pielița și semințele strugurilor, contribuie nu numai la minimizarea impactului asupra mediului dar si la obținerea unor valori adăugate pentru producători. În acest context, sunt actuale cercetările conținutului de substanțe biologic active în produsele secundare vinicole și elaborarea metodelor de obținere a lor pentru producerea suplimentelor sau a aditivilor alimentari naturali cu proprietăți antioxidante, antibacteriene, antifungice, etc. [1]. Scopul cercetărilor a fost de a evalua prin metoda spectrofotometrică UV-Vis (spectrofotometru DR5000) conținutul total de polifenoli (CTP) și conținutul total de flavonoide (CTF) în trei tipuri de extracte hidrofile din semințele izolate din tescovina fermentată a strugurilor autohtoni de soiul Moldova. Pentru realizarea scopului, semințele de struguri au fost uscate la temperatura de 60℃, măcinate și extrase cu alcool metilic (I), alcool etilic de 96% (II) și soluție de alcool etilic cu apă (III) in raportul 65:35 (v/v). Probele au fost preparate în trei repetiții, raportul dintre probă și solvent a constituit 1:20 (m/v). Extracția a fost realizată prin metoda asistată de ultrasunete (ISOLAB Laborgeräte GmbH), pentru 30 min, la 40℃ (20 kHz, 300 W). Pentru estimarea eficienții extracției polifenolilor cu diferiți solvenți, a fost determinat CTP în extracte, conform curbei de calibrare a standardului de acid galic, exprimat în miligrame echivalenți de acid galic pe gram de probă (mg GAE/g). De asemenea, conform curbelor de calibrare pentru quercetină și rutină a fost determinat CTF în extracte, exprimat în miligrame echivalenți de quercetină (mg QE/g) și în miligrame echivalenți de rutina (mg RE/g) pe gram de probă [2]. Cercetările au arătat că extractele (III) au avut cel mai mare CTP, de 105.79±4.09, urmate de extractele II și I cu un CTP respectiv de 95.94±0.37 și 77.64±0.7 mg GAE/g. De asemenea, în extractele III a fost determinat și cel mai sporit CTF, care reprezintă 0.646±0.004 mg QE/g și 1.620±0.03 mg RE/g. În extractul II acesta constituie 0.586±0.01 mg QE/g și 1.437±0.015 mg RE/g. În extractele I conținutul total de flavonoide este puțin mai scăzut. Reieșind din cercetările efectuate, concluzionăm că sistemul de solvenți (III) alcool etilic:apă (65:35; v/v) este mai potrivit pentru obținerea substanțelor biologic active din semințele strugurilor Moldova. Acest sistem va solubiliza atât taninurile hidrolizabile cât și compușii mai polari, sub formă de glicozide, spre deosebire de solvenții I și II. Comparativ cu alte soiuri, semințele tescovinei strugurilor Moldova au un conținut mult mai sporit de polifenoli, inclusiv flavonoide. Strugurii Moldova fac parte din soiurile de masă, care datorită conținutului înalt de antioxidanți își păstrează calitățile pe o perioadă mai îndelungată de depozitare, totodată producătorii locali îi utilizează și în producerea vinului. Astfel, din produsele secundare vinicole rezultate din strugurii menționați pot fi recuperate o cantitate semnificativă de substanțe cu potențial biologic promițător pentru industriile farmaceutică și alimentară. |
|||||||
Cuvinte-cheie flavonoide, polifenoli, semințe struguri, tescovina, flavonoids, polyphenols, grape seeds, pomace |
|||||||
|