Variabilitatea continutului de ulei essential in raport cu valorile caracterelor cantitative la hibrizi F3 de Salvia Sclarea L.
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
440 1
Ultima descărcare din IBN:
2020-06-09 19:14
SM ISO690:2012
CERNOLEV, Elena. Variabilitatea continutului de ulei essential in raport cu valorile caracterelor cantitative la hibrizi F3 de Salvia Sclarea L.. In: Biotehnologii avansate – realizări şi perspective: Simpozionul ştiinţific naţional cu participare internaţională, 24-25 octombrie 2013, Chişinău. Chișinău, Republica Moldova: Tipografia Academiei de Ştiinţe a Moldovei, 2013, Ediția III-a, p. 144.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Biotehnologii avansate – realizări şi perspective
Ediția III-a, 2013
Simpozionul "Biotehnologii avansate – realizări şi perspective"
Chişinău, Moldova, 24-25 octombrie 2013

Variabilitatea continutului de ulei essential in raport cu valorile caracterelor cantitative la hibrizi F3 de Salvia Sclarea L.


Pag. 144-144

Cernolev Elena
 
Institutul de Genetica şi Fiziologie a Plantelor
 
 
Disponibil în IBN: 18 martie 2020



Teza

Salvia sclarea L. (şerlai, salvie) este o specie aromatică şi medicinală din familia Lamiaceae de origine mediteraneană. Ca plantă medicinală, specia era cunoscută în Egiptul Antic şi în imperiul Roman. Este bine cunoscută utilizarea uleiului esenţial din inflorescenţe proaspete de şerlai în aromaterapie în tratarea hipertensiunii arteriale, în catare, amigdalite şi inflamaţii ale tegumentelor, precum şi în tratarea osteoartrozelor şi artritei reumatoide. Fiind un bun tonic nervos, uleiul esenţial de şerlai se foloseşte în tratarea stărilor de depresii. Acest ulei esenţial se mai utilizează la fabricarea berii în loc de hamei, precum şi la producerea băuturilor răcoritoare. La producerea lichiorurilor uleiul de şerlai întră în componenţa „cremei de vanilie”, iar în vinificaţie se foloseşte la fabricarea vermutului şi vinurilor de tip muscat. Industria de producere a vinurilor este folosit nu numai uleiul, ci şi extractul alcoolic din inflorescenţe. În ultimii ani s-au evidenţiat tendinţe ale cercetătorilor în domeniul geneticii şi ameliorării plantelor aromatice şi medicinale, în special, a speciei Salvia sclarea, asupra obţinerii materiei prime cu anumite calităţi ce prezintă indici avansaţi la conţinutul de ulei esenţial. Există o corelaţie strânsă dintre anumiţi parametri ce reflectă dezvoltarea organelor vegetativecât şi a celor generative de dezvoltarea cărora depinde numărul glandelor oleifere şi în genere conţinutul de ulei esenţial. Evident ca asupra producţiei de ulei volatil au influenţă unşir de factori,însă factorul genetic ce influenţează numărul de glande oleifere este cel mai important. Un rol important în evaluarea parametrilor calitativi şi cantitativi îl are studiul corelaţiilor pozitive ce se atestă la Salvia sclarea L. între caracteristicile cantitative cum ar fi: talia plantei, lungimea inflorescenţei, numărul de ramificaţii de gradul întâi şi al doilea dar şi evaluarea conţinutului de ulei esenţial şi a calităţii acestuia. La crearea materialului iniţial de ameliorare s-au luat în consideraţie mai multe aspecte morfologice şi calitative care au o deosebit de evidentă influenţă asupra indicilor productivităţii. Lucrările de ameliorareşi studiul biometric au fost înfăptuite pe câmpurile experimentale ale Institutul de Genetică şi Fiziologie a Plantelor AŞM în vara anului 2012, hibrizii fiind în generaţia F3 în anul doi de vegetaţie. Rezultatele obţinute şi analizate au prezentat aspecte interesante în ceea ce priveşte reacţia la condiţiile mediului şi reflecţia acesteia în aspect calitativ şi cantitativ. Analizând parametrii biometrici ai hibrizilor de diversă provenienţă, în raport cu conţinutul uleiului esenţial s-a constatat că aceştia prezentat valori diferenţiate ai caracteristicilor taliei plantei şi lungimea inflorescenţei care reflectă valori de la 94.0cm la hibridul complex [(K-50F5) x S1122 (102+113) F2 x K-43) F4 x (0-57S5)BC2)] F3 până la 124.2cm la hibridul în trepte M-44S4 x L-15) F1 x L-15BC5 x Dacia-50)] F3. În condiţii de secetă hibrizii evaluaţi au format inflorescenţe relativ mari, cei mai înalţi indici fiind atestaţi la hibridul simplu (M-69 147S8 x 0-48S12)F3 la care lungimea medie a inflorescenţei este de 60.0 cmşi hibridul în trepte [(K-36 x 0-41) F2 x 0-19S5) F1 x 0-22S8) BC4 x L-15) F8 x (M-44S4 x L-15) F1 xL-15) F6)] F3, precum şi la backcross (M-44S4 x L-15) BC3 cu inflorescenţe lunge de 57.8 şi 56.7cm respectiv. La aceşti hibrizi inflorescenţele sunt compacte, cu 13.2 -15.4 ramificaţii de gradul întâi şi de la 12.2 până la 15.4 ramificaţii de gradul al doilea. Cel mai ridicat conţinut de ulei în inflorescenţe proaspete a fost atestat la hibridul simplu (M-69 147S8x 0-48S12) F3 –1.379% (s.u). La ceilalţi hibrizi evaluaţi conţinutul de ulei esenţial este de asemenea înalt şi variază de la 1.087 până la 1.307% (s.u). Toţi aceşti hibrizi, care în condiţii de secetă au format plante bine dezvoltate cu conţinut ridicat de ulei esenţial, susţinut de inflorescenţe mari, compacte, cu număr mare de ramificaţii şi verticile, pe epiderma cărora se formează glandele oleifere sunt un material iniţial de ameliorare valoros pentru elaborarea de soiuri de provenienţă hibridă.