Deşeurile de tomate - materie primă secundară pentru CO2-extracţia supercritică
Închide
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
705 31
Ultima descărcare din IBN:
2024-03-21 14:41
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
664.3:635.621 (8)
Uleiuri și grăsimi alimentare. Margarină. Alimente cu proteine (22)
Plante de grădină. Grădinărit (696)
SM ISO690:2012
MIGALATIEV, Olga. Deşeurile de tomate - materie primă secundară pentru CO2-extracţia supercritică. In: Pomicultura, Viticultura şi Vinificaţia, 2016, nr. 3(63), pp. 27-34. ISSN 1857-3142.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Pomicultura, Viticultura şi Vinificaţia
Numărul 3(63) / 2016 / ISSN 1857-3142

Deşeurile de tomate - materie primă secundară pentru CO2-extracţia supercritică

Tomatoes waste - the recycled raw material for supercritical CO2-extraction

CZU: 664.3:635.621

Pag. 27-34

Migalatiev Olga
 
Institutul Ştiinţifico-Practic de Horticultură şi Tehnologii Alimentare
 
 
Disponibil în IBN: 18 iunie 2019


Rezumat

La fabricarea produselor pe bază de tomate se obţin 10–35% de deşeuri din cantitatea de materie primă prelucrată. În Republica Moldova se înregistrează o creştere a producţiei de suc de tomate, pireu şi pastă de tomate neconcentrate, ceea ce duce necondiţionat la o majorare a cantităţii de deşeuri, ca urmare a procesului de prelucrare. Deşeurile de tomate aruncate, care conţin 10,5% de lipide, ar putea fi valorifi cate prin metoda de CO2-extracţie supercritică, fi ind utilizate în calitate de materii prime secundare la obţinerea extractelor liposolubile şi şroturilor degresate.

Cuvinte-cheie
deşeuri de tomate, CO2-extracţia supercritică, extract liposolubil, şrot.