Compozite inteligente antifouling cu aplicare în protecția carenelor navelor maritime și testarea privind eficiența antivegetativă în corelație cu impactul redus asupra ecosistemului acvatic
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
778 29
Ultima descărcare din IBN:
2024-04-04 14:42
SM ISO690:2012
LAURENŢIU, Marin, MARIN, Catalina Daniela, TOPALĂ, Pavel, BEŞLIU, Vitalie, OJGOV, Alexandru. Compozite inteligente antifouling cu aplicare în protecția carenelor navelor maritime și testarea privind eficiența antivegetativă în corelație cu impactul redus asupra ecosistemului acvatic. In: Tendinţe contemporane ale dezvoltării ştiinţei: viziuni ale tinerilor cercetători, Ed. 3, 10 martie 2014, Chișinău. Chișinău, Republica Moldova: Universitatea Academiei de Ştiinţe a Moldovei, 2014, Editia 3, p. 24. ISBN 978-9975-4257-2-8.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Tendinţe contemporane ale dezvoltării ştiinţei: viziuni ale tinerilor cercetători
Editia 3, 2014
Conferința "Tendinţe contemporane ale dezvoltării ştiinţei: viziuni ale tinerilor cercetători"
3, Chișinău, Moldova, 10 martie 2014

Compozite inteligente antifouling cu aplicare în protecția carenelor navelor maritime și testarea privind eficiența antivegetativă în corelație cu impactul redus asupra ecosistemului acvatic


Pag. 24-24

Laurenţiu Marin1, Marin Catalina Daniela1, Topală Pavel2, Beşliu Vitalie2, Ojgov Alexandru2
 
1 Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Chimie şi Petrochimie,
2 Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălţi
 
 
Disponibil în IBN: 8 februarie 2019


Rezumat

Lucrarea prezintă rezultate experimentale privind obținerea unui compozit poliuretanic funcționalizat utilizat în obținerea unor acoperiri cu proprietăți antifouling cu aplicație in protejarea carenelor vaselor maritime. Acesta este un material bicomponent care se poate aplica pe suprafețe metalice, lemn, poliesteri armați – in general toate materialele din care sunt construite navele maritime si asigura protectie anticoroziva si antifouling timp de doi ani de la data aplicării.

Cuvinte-cheie
compozit poliuretanic funcționalizat, acoperire antifouling, fouling, nave maritime


Teza

Pentru orice material imersat, mediul marin exercita un efect agresiv , generat de încărcătura semnificativa de săruri a apei si de epibioza fixata pe suporturile solide. Fenomenul de creștere si dezvoltare a micro si macroorganismelor pe structurile imersate în apa mării poarta numele de fouling. In paralel suprafețele submerse sunt expuse unui proces intens de coroziune datorat: · procesului electrochimic generat în condițiile salinității marine; · coroziunii datorate proceselor enzimatice generate de epibioza. Pentru protecția împotriva coroziunii chimice, electrochimice și biologice precum și împotriva fenomenului natural de dezvoltarea foulingului suprafețele metalice submerse sunt acoperite cu pelicule anticorozive și antivegetative. Compozitul de protecție utilizat trebuie sa aibă un dublu rol: protecție anticoroziva; protecție antifouling. Rolul de protecție anticoroziva se manifesta împotriva acțiunii electrochimice, corozive, a apei de mare, si se realizează datorita generării unei pelicule continue de compozit polimeric, insolubila in apa si care nu reacționează chimic, in timp, cu aceasta. Rolul de protecție antifouling se manifesta prin împiedicarea apropierii, lipirii, creșterii si dezvoltării micro – prin apariția si dezvoltarea biofilmului - și macroorganismelor marine pe corpul navei si se realizează prin modificarea recepturii compozitului cu anumiți aditivi, care au rolul de a îndepărta sau de a distruge organismele care adera la suprafața carenei navei.