Soiul care va contribui la diversificarea sortimentului strugurilor pentru masă
Închide
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
644 4
Ultima descărcare din IBN:
2022-07-29 20:53
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
634.8(478) (33)
Viticultură. Viță de vie. Vii (628)
SM ISO690:2012
CAZAC, Fiodor. Soiul care va contribui la diversificarea sortimentului strugurilor pentru masă. In: Revista de Ştiinţă, Inovare, Cultură şi Artă „Akademos”, 2017, nr. 3(46), pp. 60-62. ISSN 1857-0461.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Revista de Ştiinţă, Inovare, Cultură şi Artă „Akademos”
Numărul 3(46) / 2017 / ISSN 1857-0461 /ISSNe 2587-3687

Soiul care va contribui la diversificarea sortimentului strugurilor pentru masă

The species leading to the diversification of the table grape varieties

CZU: 634.8(478)

Pag. 60-62

Cazac Fiodor
 
Institutul Ştiinţifico-Practic de Horticultură şi Tehnologii Alimentare
 
 
Disponibil în IBN: 24 noiembrie 2017


Rezumat

As a result of the crossing of Datie Sent-Valie and Pobeda variety, the Tudor variety was obtained, intended for the diversification of red grape-grape varieties used for consumption during autumn-winter. The variety has superior indices for resistance to cryptogamic diseases (manna, oidiom, anthracnose, gray rot), the productivity and quality of the fruit compared to the Coarna Neagra variety. This allowed the variety to be approved from 2015 in the Republic of Moldova.  

În urma încrucişării soiurilor Datie de Sent-Valie şi Pobeda a fost obţinut soiul Tudor, menit să diversifice totalitatea de soiuri pentru struguri de masă cu bobul roşu-negru, folosiţi în consum în perioada de toamnă-iarnă. Soiul dat posedă indici superiori comparativ cu soiul omologat Coarna neagră în ce privește rezistenţa la bolile criptogamice (mană, făinare, antracnoză, putregaiul cenuşiu), productivitatea şi calitatea roadei. Aceasta a permis ca soiul respectiv să fie omologat începând cu anul 2015 în Republica Moldova.  

Cuvinte-cheie
viță-de-vie, struguri pentru masă, Mana, făinare, antracnoză, putregaiul cenuşiu, productivitate, calitate,

rezistenţă la factorii de mediu