Leguminoasele pentru boabe create – sursă esenţială de proteină
Închide
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
954 47
Ultima descărcare din IBN:
2024-04-16 13:14
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
635.6(478) (1)
Plante de grădină. Grădinărit (696)
SM ISO690:2012
CELAC, Valentin. Leguminoasele pentru boabe create – sursă esenţială de proteină. In: Revista de Ştiinţă, Inovare, Cultură şi Artă „Akademos”, 2016, nr. 1(40), pp. 67-71. ISSN 1857-0461.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Revista de Ştiinţă, Inovare, Cultură şi Artă „Akademos”
Numărul 1(40) / 2016 / ISSN 1857-0461 /ISSNe 2587-3687

Leguminoasele pentru boabe create – sursă esenţială de proteină
CZU: 635.6(478)

Pag. 67-71

Celac Valentin
 
Institutul de Genetică, Fiziologie şi Protecţie a Plantelor al AŞM
 
 
Disponibil în IBN: 3 mai 2016


Rezumat

Criza mondială de produse alimentare proteice a condiţionat lansarea sloganului „Seminţe nutritive pentru un viitor durabil”, de către Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), dar și declarerea anului 2016 – Anul Internaţional al Leguminoaselor, de către ONU. Culturile leguminoase producătore de boabe: soia, mazăre, fasolea, năutul, lintea, bobul, fasoliţa, arahidele sunt produsul activităţii umane şi din cele mai vechi timpuri se utilizează în alimentaţie şi furajare. Seminţele constituie sursa principală de proteine ieftine şi valoroase, de hidraţi de carbon, grăsimi, elemente minerale, vitamine, fibre etc. de o mare importanţă vitală. Sunt expuse importanţa leguminoaselor pentru boabe, realizările în ameliorare şi situaţia actuală a culturilor respective în Moldova.

The world crisis in food proteinic products has caused the release of the slogan "Nutritious seeds for a sustainable future", by the Food and Agriculture Organization (FAO), as well as the declaration of the year 2016 – The international year of leguminous plants, by the UN. The leguminous grain-producing plants: soy, peas, kidney, chick peas, lentils, pulses, cowpea, peanuts are the product of human activity being used in food and foraging for a long time. The seeds are the main source of cheap and valuable protein, carbohydrates, fats, fibre, vitamins, minerals etc. The importance of leguminous plants for grains is exposed, as well as the achievements in improvement and the current situation of the given cultures in Moldova

Cuvinte-cheie
leguminoase, alimentaţie, ameliorare, soiuri, boabe, soia, mazăre, fasole, năut, linte, bob,

latir, fasoliţa, arahide.