Conţinutul numărului revistei |
Articolul precedent |
Articolul urmator |
950 11 |
Ultima descărcare din IBN: 2024-02-14 12:02 |
SM ISO690:2012 STRUTINSCHI, Tudor, TIMOŞCO, Maria, VELCIU, Aliona, BOGDAN, Victoria. Particularităţile acţiunii raţiilor alimentare cu proteine de diversă origine asupra unor reprezentanţi ai bастеriocenozei intestinale . In: Studia Universitatis Moldaviae (Seria Ştiinţe Reale şi ale Naturii), 2013, nr. 1(61), pp. 77-82. ISSN 1814-3237. |
EXPORT metadate: Google Scholar Crossref CERIF DataCite Dublin Core |
Studia Universitatis Moldaviae (Seria Ştiinţe Reale şi ale Naturii) | ||||||
Numărul 1(61) / 2013 / ISSN 1814-3237 /ISSNe 1857-498X | ||||||
|
||||||
Pag. 77-82 | ||||||
|
||||||
Descarcă PDF | ||||||
Rezumat | ||||||
În experienţe asupra animalelor de model (cobai) au fost depistate particularităţile acţiunii raţiilor alimentare cu proteine
de diversă provenienţă asupra indicilor cantitativi ai unor reprezentanţi ai bacteriocenozei intestinale. S-a constatat că raţia
cu 14% de proteine din peşte stimulează multiplicarea şi dezvoltarea microorganismelor genului Lactobacillus, fiind mai
intensivă (cu 36,53%), iar cea cu 16% de proteine din carne – cu 26,66%. Aceste raţii au manifestat acţiune inhibatorie
asupra bacteriilor condiţionat patogene ale genului Proteus şi ale familiei Streptococcaceae, care au fost mai puţine: respectiv,
cu 56,09; 45,65% şi cu 40,66; 12,43%. S-a argumentat faptul că pentru menţinerea nivelului cantitativ optim al bacteriilor
din genurile utile şi facultative este raţional de a utiliza raţia cu proteine din peşte. Proteinele de origine vegetală totdeauna
au contribuit la dezvoltarea dismicrobismului intestinal. |
||||||
Cuvinte-cheie raţie alimentară, proteine, peşte, carne, origine |
||||||
|