Particularităţile acţiunii raţiilor alimentare cu proteine de diversă origine asupra unor reprezentanţi ai bастеriocenozei intestinale
Închide
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
950 11
Ultima descărcare din IBN:
2024-02-14 12:02
SM ISO690:2012
STRUTINSCHI, Tudor, TIMOŞCO, Maria, VELCIU, Aliona, BOGDAN, Victoria. Particularităţile acţiunii raţiilor alimentare cu proteine de diversă origine asupra unor reprezentanţi ai bастеriocenozei intestinale . In: Studia Universitatis Moldaviae (Seria Ştiinţe Reale şi ale Naturii), 2013, nr. 1(61), pp. 77-82. ISSN 1814-3237.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Studia Universitatis Moldaviae (Seria Ştiinţe Reale şi ale Naturii)
Numărul 1(61) / 2013 / ISSN 1814-3237 /ISSNe 1857-498X

Particularităţile acţiunii raţiilor alimentare cu proteine de diversă origine asupra unor reprezentanţi ai bастеriocenozei intestinale

Pag. 77-82

Strutinschi Tudor, Timoşco Maria, Velciu Aliona, Bogdan Victoria
 
Institutul de Fiziologie şi Sanocreatologie al AŞM
 
 
Disponibil în IBN: 26 martie 2014


Rezumat

În experienţe asupra animalelor de model (cobai) au fost depistate particularităţile acţiunii raţiilor alimentare cu proteine de diversă provenienţă asupra indicilor cantitativi ai unor reprezentanţi ai bacteriocenozei intestinale. S-a constatat că raţia cu 14% de proteine din peşte stimulează multiplicarea şi dezvoltarea microorganismelor genului Lactobacillus, fiind mai intensivă (cu 36,53%), iar cea cu 16% de proteine din carne – cu 26,66%. Aceste raţii au manifestat acţiune inhibatorie asupra bacteriilor condiţionat patogene ale genului Proteus şi ale familiei Streptococcaceae, care au fost mai puţine: respectiv, cu 56,09; 45,65% şi cu 40,66; 12,43%. S-a argumentat faptul că pentru menţinerea nivelului cantitativ optim al bacteriilor din genurile utile şi facultative este raţional de a utiliza raţia cu proteine din peşte. Proteinele de origine vegetală totdeauna au contribuit la dezvoltarea dismicrobismului intestinal.

With the experience on pattern animals (guinea-pig) were exposed the particularities of influence on alimentary rations over the quantity indicators of individual intestinal bacteriocenosis where was proved that the ration of 14% fish proteins intensively stimulates the grow of microorganisms genus Lactobacilus by (36, 53%) while the ration of 16% flesh proteins by (26,66%) .These rations exert the overwhelming effect on Proteus and Streptococcaccae family that was less by 56,09; 45,65%; and 40,66; 12,43% correspondingly. It was proved that for the maintenance of optimum level of quantity of useful bacterium it is indicated to use fish protein. The albumin of vegetable origin has always favored the development of intestinal disbacteriosis.

Cuvinte-cheie
raţie alimentară, proteine, peşte, carne,

origine