Reducerea ireversibilităţii proceselor în cuptorul de coacere a pâinii
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
170 0
SM ISO690:2012
CHELMENCIUC, Corina, MUSTEAŢĂ, Valentin, TCACI, Larisa. Reducerea ireversibilităţii proceselor în cuptorul de coacere a pâinii. In: Conferinţa tehnico-ştiinţifică a colaboratorilor, doctoranzilor și studenţilor, Ed. Vol.I, 15-23 noiembrie 2013, Chișinău. Chișinău, Republica Moldova: Tehnica-UTM, 2014, Vol.1, pp. 361-364. ISBN 978-9975-45-311-0.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Conferinţa tehnico-ştiinţifică a colaboratorilor, doctoranzilor și studenţilor
Vol.1, 2014
Conferința "Conferinţa tehnico-ştiinţifică a colaboratorilor, doctoranzilor și studenţilor"
Vol.I, Chișinău, Moldova, 15-23 noiembrie 2013

Reducerea ireversibilităţii proceselor în cuptorul de coacere a pâinii


Pag. 361-364

Chelmenciuc Corina, Musteaţă Valentin, Tcaci Larisa
 
Universitatea Tehnică a Moldovei
 
 
Disponibil în IBN: 19 iunie 2023


Rezumat

În lucrarea dată este argumentată necesitatea reducerii ireversibilităţii proceselor în cuptorul de pâine PPP 3 54. 211 ST utilizat pentru coacerea pâinii la SA “Franzeluţa”. În special, sunt analizate pierderile de exergie cauzate de ireversibilitatea procesului de amestecare a gazelor de ardere fierbinţi din camera de ardere cu gaze reci recirculate pentru asigurarea unei temperaturi necesare pentru coacerea pâini. Este propusă o soluţie de diminuare a ireversibilităţii procesului de amestecare prin înlocuirea acestuia cu un proces de transfer de căldură, prin înlocuind camera de ardere a cuptorului cu un motor cu ardere internă. Această măsură va reduce pierderile de exergie în cuptor influenţând direct eficienţa energetică a acestuia.

Cuvinte-cheie
randament de perfecţiune termodinamică, proces ireversibil, exergie, anergie