Studiul proprietăţilor tehnologice a laptelui materie primă pentru fabricarea brânzei telemea
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
437 33
Ultima descărcare din IBN:
2024-04-25 22:49
SM ISO690:2012
CHIŢANU, Ana. Studiul proprietăţilor tehnologice a laptelui materie primă pentru fabricarea brânzei telemea. In: Inovații în zootehnie și siguranța produselor animaliere – realizări și perspective: dedicata celei de-a 65-a aniversări de la fondarea Institutului științifico-Practic de Biotehnologii în Zootehnie și Medicină Veterinară, 30 septembrie - 1 octombrie 2021, Maximovca. Maximovca: "Print-Caro" SRL, 2021, pp. 49-54. ISBN 978-9975-56-911-8.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Inovații în zootehnie și siguranța produselor animaliere – realizări și perspective 2021
Conferința "Inovații în zootehnie și siguranța produselor animaliere – realizări și perspective"
Maximovca, Moldova, 30 septembrie - 1 octombrie 2021

Studiul proprietăţilor tehnologice a laptelui materie primă pentru fabricarea brânzei telemea


Pag. 49-54

Chiţanu Ana
 
Universitatea Agrară de Stat din Moldova
 
 
Disponibil în IBN: 13 octombrie 2021


Rezumat

Cheese making is a basic traditional occupation of Moldovan farmers. For many locals, an important source of income comes from the sale of telemea cheese prepared at the sheepfold or in their own households. The advantage of milk processing at the production site is that this process is done immediately after milking and does not have time to acidify and load bacteriologically.Telemea cheese, along with curd, is one of the most sought after traditional foods. Telemea cheese can be made from cow; milk or milk from other animal species. In the Republic of Moldova we can buy telemea from cow, goat or sheep, or telemea from milk mixture of the mentioned animal species. The chemical composition and organoleptic properties of cheeses are conditioned by the biochemical transformations of milk compounds, which occur during the preparation, maturation and storage of cheeses. That is why the decisive factors in the manufacture of telemea cheese are: the chemical composition of the raw material milk; physical properties and microbiological index of milk raw material. The aim of this paper is to study the technological properties of raw milk obtained from cows and goats for the manufacture of telemea cheese.

Cuvinte-cheie
milk, cow's milk, goat's milk, Chemical composition, telemea cheese, Quality