Articolul precedent |
Articolul urmator |
288 3 |
Ultima descărcare din IBN: 2024-04-16 15:25 |
SM ISO690:2012 SCUTELNIC, Cristina. Evaluarea saturației organismului cu vitamina C. In: Culegere de rezumate științifice ale studenților, rezidenților și tinerilor cercetători, 21 iunie 2015, Chișinău1. Chișinău, Republica Moldova: CEP ”Medicina”, 2015, p. 270. ISBN 978-9975-3168-4-2. |
EXPORT metadate: Google Scholar Crossref CERIF DataCite Dublin Core |
Culegere de rezumate științifice ale studenților, rezidenților și tinerilor cercetători 2015 | ||||||
Conferința "-" Chișinău1, Moldova, 21 iunie 2015 | ||||||
|
||||||
Pag. 270-270 | ||||||
|
||||||
Descarcă PDF | ||||||
Rezumat | ||||||
Introducere. Vitamina C (acidul ascorbic) este un antioxidant puternic şi intervine în toate procesele de dezvoltare şi regenerare celulară. Ea participă la sinteza colagenului, globulelor roşii şi contribuie la menținerea sistemului imunitar. Scopul lucrării. A fost evaluat nivelul de saturație al organismului cu vitamina C în perioada de toamnă şi iarnă. A fost constatat aportul de fructe şi legume în rația alimentară de bază. Material şi metode. A fost lansat un studiu descriptiv. Acesta a fost axat pe chestionarea studenților anului II, Facultatea Medicina 1, pe un eşantion de 76 de persoane, dintre care femei 61 (80,3%), bărbați 15 (19,7%). Vârsta medie a fost 20,3±0,13 ani, intervalul de vârstă 19-25 ani. Saturația organismului cu vitamina C a fost realizată cu ajutorul metodei indirecte – proba linguală. Perioada de investigație – octombrie 2014, februarie 2015. Statistica: Microsoft Office Excel, SPSS. Rezultate. Alimentația mixtă a fost decelată la 89,5% respondenți, iar la 10,5% alimentația a fost preponderent animalieră. Fructe şi legume proaspete au fost folosite doar de 48,6% dintre respondenți, 4% – fructe şi legume conservate şi 47,4% – variat. Rezultatul probei linguale în perioada de toamnă a fost în mediu 37,5±2,15 sec, intervalul 21-120 sec, cu rezultat de până la 23 sec au fost 11 (14,5%) studenți, cu rezultat mai mare de 23 sec – 65 (85,5%). În perioada de iarnă proba linguală a fost în mediu 57,6±3,16 sec, intervalul 18-140 sec, până la 23 sec au fost 5 (6,6%) studenți, mai mult de 23 sec – 71 (93,4%). Concluzii. (1) Hipovitaminoza C moderată şi vădită la studenți a fost înregistrată în perioada de toamnă, cu valori mai crescute – iarna. (2) Această constatare a fost explicată printr-o rație alimentară săracă în fructe şi legume. |
||||||
Cuvinte-cheie vitamina C, saturația organismului, vitamin C, body saturation level |
||||||
|