Evaluarea saturației organismului cu vitamina C
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
288 3
Ultima descărcare din IBN:
2024-04-16 15:25
SM ISO690:2012
SCUTELNIC, Cristina. Evaluarea saturației organismului cu vitamina C. In: Culegere de rezumate științifice ale studenților, rezidenților și tinerilor cercetători, 21 iunie 2015, Chișinău1. Chișinău, Republica Moldova: CEP ”Medicina”, 2015, p. 270. ISBN 978-9975-3168-4-2.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Culegere de rezumate științifice ale studenților, rezidenților și tinerilor cercetători 2015
Conferința "-"
Chișinău1, Moldova, 21 iunie 2015

Evaluarea saturației organismului cu vitamina C

Evaluation of vitamin C saturation levels in the body


Pag. 270-270

Scutelnic Cristina
 
Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu“
 
 
Disponibil în IBN: 3 august 2021


Rezumat

Introducere. Vitamina C (acidul ascorbic) este un antioxidant puternic şi intervine în toate procesele de dezvoltare şi regenerare celulară. Ea participă la sinteza colagenului, globulelor roşii şi contribuie la menținerea sistemului imunitar. Scopul lucrării. A fost evaluat nivelul de saturație al organismului cu vitamina C în perioada de toamnă şi iarnă. A fost constatat aportul de fructe şi legume în rația alimentară de bază. Material şi metode. A fost lansat un studiu descriptiv. Acesta a fost axat pe chestionarea studenților anului II, Facultatea Medicina 1, pe un eşantion de 76 de persoane, dintre care femei 61 (80,3%), bărbați 15 (19,7%). Vârsta medie a fost 20,3±0,13 ani, intervalul de vârstă 19-25 ani. Saturația organismului cu vitamina C a fost realizată cu ajutorul metodei indirecte – proba linguală. Perioada de investigație – octombrie 2014, februarie 2015. Statistica: Microsoft Office Excel, SPSS. Rezultate. Alimentația mixtă a fost decelată la 89,5% respondenți, iar la 10,5% alimentația a fost preponderent animalieră. Fructe şi legume proaspete au fost folosite doar de 48,6% dintre respondenți, 4% – fructe şi legume conservate şi 47,4% – variat. Rezultatul probei linguale în perioada de toamnă a fost în mediu 37,5±2,15 sec, intervalul 21-120 sec, cu rezultat de până la 23 sec au fost 11 (14,5%) studenți, cu rezultat mai mare de 23 sec – 65 (85,5%). În perioada de iarnă proba linguală a fost în mediu 57,6±3,16 sec, intervalul 18-140 sec, până la 23 sec au fost 5 (6,6%) studenți, mai mult de 23 sec – 71 (93,4%). Concluzii. (1) Hipovitaminoza C moderată şi vădită la studenți a fost înregistrată în perioada de toamnă, cu valori mai crescute – iarna. (2) Această constatare a fost explicată printr-o rație alimentară săracă în fructe şi legume.

Introduction. Vitamin C (ascorbic acid) is a powerful antioxidant and it is involved in all processes of development and cell regeneration. It takes part in the synthesis of collagen, red blood cells and helps maintain the immune system. Objective of the study. It was assessed vitamin C saturation level in the body in autumn and winter. It was ascertained the intake of fruits and vegetables in the basic food ration. Material and methods. It was performed a descriptive study. It was focused on questioning the second year students, Faculty of Medicine 1, on a sample of 76 subjects, including 61 women (80.3%) and 15 men (19.7%). The average age was 20.3±0.13 years, ranging from 19 to 25 years. Vitamin C saturation level in the body was performed using the indirect method – lingual test. Period of investigation – October 2014, February 2015. Statistics: Microsoft Office Excel, SPSS. Results. Mixed diet was detected in 89.5% of respondents, while 10.5% had mainly an animal-based nutrition. Fresh fruit and vegetables were consumed only by 48.6% of respondents, 4% – canned fruits and vegetables and 47.4% – varied. The result of lingual test in the autumn was on average 37.5±2.15 sec, ranging between 21 and 120 sec. 11 (14.5%) students had a result of up to 23 sec, while 65 (85.5%) had a result higher than 23 sec. In winter lingual test was on average 57.6±3.16 sec, ranging between 18 and 140 sec; 5 (6.6%) students up to to 23 sec, while 71 (93, 4%) students more than 23 sec. Conclusions. (1) Moderate and obvious hypovitaminosis C in students was recorded in autumn, with higher values in winter. (2) This finding was accounted for a low food ration in fruits and vegetables.

Cuvinte-cheie
vitamina C, saturația organismului,

vitamin C, body saturation level