Modificarea conţinutului substanţelor plastice la fructele de măr pe durata perioadei postrecoltare, în funcţie de aplicarea preparatului „PELICOL”
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
462 2
Ultima descărcare din IBN:
2021-12-05 07:06
SM ISO690:2012
SVETLICENCO, Valentina, BUJOREANU, Nicolae. Modificarea conţinutului substanţelor plastice la fructele de măr pe durata perioadei postrecoltare, în funcţie de aplicarea preparatului „PELICOL”. In: Genetica și fiziologia rezistenței plantelor, 21 iunie 2011, Chişinău. 2011, p. 62. ISBN 978-9975-78-994-3.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Genetica și fiziologia rezistenței plantelor 2011
Conferința "Genetica şi fiziologia rezistenţei plantelor"
Chişinău, Moldova, 21 iunie 2011

Modificarea conţinutului substanţelor plastice la fructele de măr pe durata perioadei postrecoltare, în funcţie de aplicarea preparatului „PELICOL”


Pag. 62-62

Svetlicenco Valentina, Bujoreanu Nicolae
 
Institutul de Genetică, Fiziologie şi Protecţie a Plantelor
 
 
Disponibil în IBN: 10 aprilie 2020


Rezumat

În timpul păstrării fructelor în camera frigorifi că sporeşte intensitatea proceselor de respiraţie, urmată de maturarea fructelor şi senescenţa lor. În această perioadă, în fructe creşte consumul substanţelor plastice, diminuează calităţile gustative, rezistenţa lor la diferite boli şi termenul de păstrare. În prezent există diferite metode şi procedee de încetinire a proceselor de maturare-senescenţă la fructe. Una dintre aceste operaţiuni tehnologice este preparatul inofensiv „Pelicol”, care, fi ind utilizat în formă de soluţie prin stropirea fructelor pe pom înainte de recoltare sau scăldarea fructelor după recoltare, formează pe suprafaţa lor după uscare o peliculă uniformă cu grosimea de 35-40 mkm. Scopul cercetărilor în această lucrare a fost de determinat gradul de infl uenţă a preparatului „Pelicol” (cu un conţinut în g/ l: esteri etilici ai acizilor graşi din ulei de rapiţă 600, etanol 150, glicerol 100, ulei de parafi nă medicinal, bicarbonat de sodiu 2,0, restul apă distilată) asupra intensităţii proceselor de biodegradare a substanţelor plastice (glucide, acizi titrabili, acid ascorbic, substanţe uscate) în fructele de soiurile tardive de măr Idared, Goldenspur şi Mantuaner pe durata de 150 zile de păstrare. Fructele de soiurile tardive de măr menţionate după recoltare, au fost scăldate în soluţiile preparatului „Pelicol”cu concentraţiile de 0,5 şi 1,0% , uscate, aşezate în ambalaje din lemn, depozitate în camera frigorifi că şi păstrate la temperatura de 1°C şi umiditatea relativă a aerului de 85-90%. Rezultatele obţinute au scos în evidenţă că tratarea fructelor cu preparatul „Pelicol”, a condus în mare măsură la încetinirea proceselor de maturare, apreciate conform cantităţii substanţelor plastice utilizate. Conţinutul acidului ascorbic la începutul perioadei de păstrare a constituit: în fructele de soiul Idared 16,9 mg% , în fructele de soiul Goldenspur 13,2 mg%, iar în cele de soiul Mantuaner 11,1 mg%. După perioada de 150 zile de păstrare cantitatea acidului ascorbic în fructele de măr tratate cu preparatul menţionat, a fost mai sporită faţă de cele martor cu 3,76/4,08 mg%, în dependenţă de soiul cercetat. Determinarea cantităţii utilizate a acizilor titrabili în procesele de respiraţie la fructele aceloraşi soiuri de măr cercetate, a confi rmat aceeaşi legitate. La începutul perioadei de păstrăre acizii titrabili s-au conţinut în următoarele cantităţi: în merele de soiul Idared 0,68%, în merele de soiul Goldenspur 0,42%, iar în cele de soiul Mantuaner 0,39%. Conţinutul acizilor titrabili în fructele tratate cu preparatul „Pelicol”, determinat la momentul externării fructelor de la păstrare, a fost mai sporit, depăşind cantitatea acestora în fructele martor cu 0,15-0,17% , în dependenţă de soi. Rezultate similare au fost obţinute şi la aprecierea consumului de glucide, implicate în procesele de maturare-senescenţă la fructele cercetate în această perioadă. Cele mai sporite cantităţi ale glucidelor au fost înregistrate la fructele de măr tratate cu preparatul nominalizat, care au depăşit suma acestora în fructele martor cu 1,41-1,96 %, în dependenţă de soiul de măr luat în studiu. Aşadar, rezultatele obţinute denotă, că preparatul „Pelicol” aplicat la fructele de soiurile tardive de măr după recoltare, conduce la reducerea conţinutului substanţelor plastice, implicate în procesele de maturare-senescenţă, prelungirea perioadei preclimacterice şi menţinerea calităţilor gustative pe o durată mai sporită de păstrare.