Modificările conţinutului pigmenţilor antocianici la fructele de măr în funcţie de regimul termic aplicat în perioada postrecoltare
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
580 11
Ultima descărcare din IBN:
2024-03-15 10:36
SM ISO690:2012
MARINESCU, Marina, BUJOREANU, Nicolae, COLESNICOVA, Ludmila. Modificările conţinutului pigmenţilor antocianici la fructele de măr în funcţie de regimul termic aplicat în perioada postrecoltare. In: Genetica și fiziologia rezistenței plantelor, 21 iunie 2011, Chişinău. 2011, p. 41. ISBN 978-9975-78-994-3.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Genetica și fiziologia rezistenței plantelor 2011
Conferința "Genetica şi fiziologia rezistenţei plantelor"
Chişinău, Moldova, 21 iunie 2011

Modificările conţinutului pigmenţilor antocianici la fructele de măr în funcţie de regimul termic aplicat în perioada postrecoltare


Pag. 41-41

Marinescu Marina, Bujoreanu Nicolae, Colesnicova Ludmila
 
Institutul de Genetica şi Fiziologie a Plantelor
 
Disponibil în IBN: 10 aprilie 2020


Rezumat

Substanţele fenolice reprezintă nişte metaboliţi activi ai celulelor fructelor. Prezenţa în cantităţi sporite a substanţelor de natură fenolică şi topografi a lor în celulele epidermei şi subepidermei mărturiseşte despre reacţiile lor de protecţie la acţiunea factorilor externi. În primul rând, aceste substanţe îndeplinesc rolul unei bariere de protecţie împotriva diferitelor leziuni mecanice şi chimice, împiedică pătrunderea diferitelor microorganisme patogene în adâncul ţesuturilor fructului. Prin prezenţa compuşilor fenolici în diferite compartimente ale celulei se prognozează starea de mai departe a structurilor celulare din fructe după recoltare, precum şi capacitatea lor de păstrare. În legătură cu importanţa compuşilor fenolici în procesele vitale ale celulelor, cercetările au fost orientate spre determinarea localizării pigmenţilor antocianici în ţesuturile superfi ciale ale fructelor de diferite soiuri de măr (Idared, Florina, Golden Reinders) şi modifi cărilor în conţinutul lor pe durata perioadei postrecoltare privind aplicarea diferitelor temperaturi de păstrare. În baza efectuării cercetărilor anatomice comparative la fructele de soiurile tardive de măr Florina, Idared şi Golden Reinders, au fost determinate particularităţile structurale ale acestor pigmenţi şi depistată localizarea lor în diferite organele şi părţi ale celulelor şi ţesuturilor acestora. Au fost determinate, de asemenea, şi termenele acumulării maximale ale acestor pigmenţi. Cercetările anatomice au confi rmat, că pigmenţii antocianici sunt repartizaţi uniform în citoplasma celulelor epidermale şi subepidermale, conferind fructelor culoarea de acoperire. La fructele de soiul Idared conţinutul pigmenţilor antocianici a fost determinat în straturile celulelor epidermale, subepidermale şi hipodermale. Afară de aceasta, o reacţie caracteristică la compuşii fenolici au dat şi celulele unor porţiuni ale mezocarpului, localizate la frontieră cu hipoderma. La fructele de soiul Florina localizarea pigmenţilor antocianici a fost înregistrată numai în celulele subepidermale şi în cele ale hipodermei. La fructele de soiul Golden Reinders au fost depistaţi leicoantocianii – pigmenţi necoloraţi şi doar numai urme ale pigmenţilor antocianici. Localizarea acestor cantităţi neînsemnate, a fost notată în celulele subepidermale, pe porţiunile colorate ale fructelor cercetate. Cantitatea antocianilor în fructe poate diminua semnifi cativ, dacă conţinutul vitaminei C este sporit în epidermă. Însă, temperaturile scăzute pe durata perioadei postrecoltare şi concentraţiile mari ale glucidelor încetinesc procesele de biodegradare ale acestor pigmenţi. La începutul perioadei de păstrare, conţinutul pigmenţilor antocianici în fructele de măr cercetate a constituit: la soiul Florina 9,7-10,2 mg/100 g m2, iar la soiul Idared respectiv 8,0-9,1 mg/100g m2. Rezultatele cercetărilor efectuate au demonstrat, că pe durata perioadei de păstrare a fructelor la diferite temperaturi (1, 2 şi 30C), conţinutul pigmenţilor antocianici a crescut continuu. La fi nele perioadei postrecoltare, conţinutul maxim al pigmenţilor antocianici la fructele de soiul Florina a constituit 12,6 la temperatura de 10C şi 12,8 mg/100g m2 la temperatura de 20C, iar la cele de soiul Idared cel mai sporit conţinut al antocianilor (10,2 mg/100 g m2), a fost înregistrat în varianta aplicării temperaturii de 10C. Astfel, în rezultatul efectuării cercetărilor s-a stabilit, că sinteza pigmenţilor antocianici are loc în ţesuturile superfi ciale ale fructelor, iar localizarea şi repartizarea uniformă a acestora în ţesuturile epidermale, subepidermale şi hipodermale depinde de particularităţile soiului; fructele păstrate la temperatura optimă aplicată s-au evidenţiat cu un conţinut mai sporit de pigmenţi şi rezistenţă la bolile fungice în perioada de păstrare.