Viața ca o carte de bucate în „Ca apa pentru ciocolată” de Laura Esquivel
Закрыть
Articolul precedent
Articolul urmator
145 1
Ultima descărcare din IBN:
2023-12-26 17:28
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
821.134.2(72).09:641.5 (1)
Художественная литература на иберо-романских языках (20)
Домашнее хозяйство. Домоводство. Коммунально-бытовое хозяйство (168)
SM ISO690:2012
TARABURCA, Emilia. Viața ca o carte de bucate în „Ca apa pentru ciocolată” de Laura Esquivel. In: Gastronomia în textul (non)literar – o abordare interculturală",, 4 mai 2023, Chişinău. Chişinău: Centrul Editorial-Poligrafic al USM, 2023, pp. 71-80. ISBN 978-9975-62-591-3. DOI: https://doi.org/10.5281/zenodo.10052564
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Gastronomia în textul (non)literar – o abordare interculturală", 2023
Conferința "Gastronomia în textul (non)literar – o abordare interculturală"
Chişinău, Moldova, 4 mai 2023

Viața ca o carte de bucate în „Ca apa pentru ciocolată” de Laura Esquivel

Life as a cookbook (Laura Esquivel Like water for chocolate)

DOI:https://doi.org/10.5281/zenodo.10052564
CZU: 821.134.2(72).09:641.5

Pag. 71-80

Taraburca Emilia
 
Universitatea de Stat din Moldova
 
 
Disponibil în IBN: 18 decembrie 2023


Rezumat

Romanul Ca apa pentru ciocolată de Laura Esquivel tezaurizează tradiția artei culinare mexicane și reprezintă o sagă de familie, depănată printre rândurile unei cărți de bucate, prezentată în cheia realismului magic. Este o operă despre prepararea bucatelor ca mod de comunicare, autoexprimare și autoafirmare, de terapie chiar, despre bucătărie ca axis mundi, spațiu sacru de cunoaștere și inițiere, aceasta fiind metapersonajul, de unde pornesc și unde ajung toate celelalte („toate drumurile duc la… bucătărie”), care creează sensuri, unde se zbuciumă fluxul vieții, despre inflexibilitatea tradiției și lupta pentru a o depăși, despre istoria „mică”, a unei familii, proiectată pe cea „mare”, a țării, când perspectiva este răsturnată și Revoluția Mexicană pare doar un fundal pe care se săvârșește „revoluția” din familie, despre trezirea conștiinței de sine a femeii și afirmarea drepturilor ei de a-și croi propriul destin. Totodată, se confirmă că mâncarea cumulează toate posibilitățile unui sistem de comunicare și înțelegere, constituind un limbaj nonverbal universal.

The novel Like Water for Chocolate by Laura Esquivel treasures the tradition of Mexican culinary art and represents a family saga, related between the lines of a cookbook, presented in the key of magical Realism. It is a work about cooking as a way of communication, self-expression and self-affirmation, even of therapy, about kitchen as an axis mundi, a sacred space of knowledge and initiation, this being the metacharacter, from where all the other things start and end ("all roads lead to... kitchen"), which creates meanings, where the flow of life is writhing, about the inflexibility of tradition and the fight to overcome it, about one family "small" history, projected onto the country "big" one, when the perspective is turned upside down and the Mexican Revolution seems to be just a background where the "revolution" in the family is taking place, about the woman's self-awareness awakening and the affirmation of her rights to shape her own destiny. At the same time, it is confirmed that food cumulates all the possibilities of a communication and understanding system, constituting an universal non-verbal language.

Cuvinte-cheie
tradiţie, bucătărie, ingrediente, rețete, comunicare, femeie, familie, realism magic, cultură prehispanică,

tradition, kitchen, ingredients, recipes, communication, woman, family, magical realism, pre-Hispanic culture