Reducerea pierderilor la fructele de mar in perioada posrecolta in functie de metoda de pastrare aplicata
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
565 7
Ultima descărcare din IBN:
2023-08-18 14:44
SM ISO690:2012
GAVIUC, Ludmila, HAREA, Ivan, BEJAN, Nina. Reducerea pierderilor la fructele de mar in perioada posrecolta in functie de metoda de pastrare aplicata. In: Biotehnologii avansate – realizări şi perspective: Simpozionul ştiinţific naţional cu participare internaţională, 24-25 octombrie 2013, Chişinău. Chișinău, Republica Moldova: Tipografia Academiei de Ştiinţe a Moldovei, 2013, Ediția III-a, p. 104.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Biotehnologii avansate – realizări şi perspective
Ediția III-a, 2013
Simpozionul "Biotehnologii avansate – realizări şi perspective"
Chişinău, Moldova, 24-25 octombrie 2013

Reducerea pierderilor la fructele de mar in perioada posrecolta in functie de metoda de pastrare aplicata


Pag. 104-104

Gaviuc Ludmila, Harea Ivan, Bejan Nina
 
Institutul de Genetica şi Fiziologie a Plantelor
 
 
Disponibil în IBN: 19 martie 2020



Teza

Metodele de păstrare, aplicate în practică, urmăresc menţinerea valorii calitative sporite a produselor horticole pe toată perioada postrecoltă. Pe durata păstrării îndelungate, în rezultatul proceselor biologice importante vitalităţii (respiraţie,transpiraţie,consumul compuşilor organici), produsele horticole suferă un şir de pierderi, printre principalele fiind pierderile, cauzate de diminuarea rezistenţei lor la bolile fungice şi cele funcţionale,la fel şi deprecierileîn greutate. E cunoscut faptul,că 75…85% din pierderile în greutate revin perisabilităţii naturale, iar 15…25% - consumului de substanţe organice, antrenate în procesele de respiraţie. Intensitatea, cu care se desfăşoară aceste procese, constituie un indicator important de apreciere a modului în care derulează păstrarea. Utilizarea procedeului de păstrare a fructelor în atmosfera controlată (AC) presupune o eficacitate sporită şi o calitate superioară a acestora faţă de păstrarea în atmosfera obişnuită (AO),fapt demonstrat în urma cercetărilor ştiinţifice, efectuate asupra a 10 soiuri noi de măr importate în Republica Moldova,ce prezintă interes economic şi comercial: Golden Rezistent, Red Chief, Canada Reinette Blanc, Stayman Red, Fuji Kiku, Golden Reinders, Granny Smith, Generos, Gala, Braeburn. Fructele au fost păstrate în AC a boxelor experimentale ale complexului ştiinţifico-experimental “Carpotron”, cu utilizarea următoarelor raporturi de gaze: 5% CO2/3% O2; 3% CO2/ 5% O2; 2% CO2/4% O2; 3% CO2/3% O2; regimul termic aplicat -3ºC. Fermitatea fructelor, gradul de rezistenţă a lor faţă de dereglările funcţionale, bolile fungiceşi deshidratarea ţesuturilor au fost în dependenţă direct, atât de metoda de păstrare, cât şi departicularităţile soiului cercetat.Astfel,gradul de deshidratare a ţesuturilor fructelor, păstrate în AC a fost mai jos faţă de cel al fructelor, păstrate în AO cu 1,49-7,47%, fermitatea ţesuturilor, fiind invers proporţională-mai sporită în mijlociu cu1,49%.Gradul de rezistenţă faţă de dereglările funcţionale şi bolile fungice a fructelor păstrate în AC s-a dovedit a fi superiorcelui înregistrat la fructele păstrate în AO, influenţând în mare măsură cantitatea fructelor standard (până la 32%). Derularea păstrării de lungă durată a fructelor cercetateîn AC a fost influenţată la rândul său de raportul diferit de gaze (O2 şi CO2) din boxele experimentale. Astfel,compoziţia de gaze 5%CO2/3%O2 s-a dovedit a fi mai benefică pentru soiurile Golden Reinders, Generos, Red Chiefşi Canada Reinette Blanc; compoziţia de gaze 3%CO2/ 5%O2 – pentru soiul de măr Gala;compoziţia de gaze 2%CO2/4%O2 – pentru soiurile de măr Granny Smith, Braeburn, StaymanRed, Fuji Kiku;compoziţia de gaze 3% CO2/3%O2– pentru soiul de măr Golden Rezistent . Aplicarea justă a procedeului de păstrare permite extinderea perioadei de întrebuinţare a producţiei horticole de calitate în nutriţia populaţiei.