Aprecierea coraportului dintre continutul optim de gaze ale atmosferei controlate si biodegradarea substantelor plastic la fructele unor soiuri noi de mar cultivate in Moldova
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
496 2
Ultima descărcare din IBN:
2020-05-23 12:22
SM ISO690:2012
GAVIUC, Ludmila, BEJAN, Nina. Aprecierea coraportului dintre continutul optim de gaze ale atmosferei controlate si biodegradarea substantelor plastic la fructele unor soiuri noi de mar cultivate in Moldova. In: Biotehnologii avansate – realizări şi perspective: Simpozionul ştiinţific naţional cu participare internaţională, 24-25 octombrie 2013, Chişinău. Chișinău, Republica Moldova: Tipografia Academiei de Ştiinţe a Moldovei, 2013, Ediția III-a, p. 46.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Biotehnologii avansate – realizări şi perspective
Ediția III-a, 2013
Simpozionul "Biotehnologii avansate – realizări şi perspective"
Chişinău, Moldova, 24-25 octombrie 2013

Aprecierea coraportului dintre continutul optim de gaze ale atmosferei controlate si biodegradarea substantelor plastic la fructele unor soiuri noi de mar cultivate in Moldova


Pag. 46-46

Gaviuc Ludmila, Bejan Nina
 
Institutul de Genetica şi Fiziologie a Plantelor
 
 
Disponibil în IBN: 19 martie 2020



Teza

Prin aplicarea atmosferei controlate (AC) se înţelege păstrarea fructelor într-un mediu modificat a conţinutului de oxigen şi bioxid de carbon.Concentraţia sporită de CO2 şi scăzută de O2 până la limitele recomandateinhibă procesul de oxidare a substanţelor organice (glucide,vitamine,acizi etc.),având ca rezultat menţinerea fermităţiişi valorii alimentare înalte a fructelor pe o durata de păstrare mai sporită, în raport cu păstrarea obişnuită. Ţinând cont de tendinţele ultimului deceniu de a importa soiuri noi de perspectivă în pomicultura republicii,cercetarea capacităţii lor de păstrare, în deosebi în AC şi elaborarea unor regimuri optimale de gaze (O2 şi CO2) este o sarcină actuală, soluţionarea căreia asigură o eficacitate avansată a procedeului de păstrare a fructelor. Acest principiu a stat la baza cercetărilor ştiinţifice efectuate. În studiu au fost luate fructele a zece soiuri noi de măr: Golden Rezistent, Red Chief, Canada Reinette Blanc, Stayman Red, Fuji Kiku, Golden Reinders, Granny Smith, Generos, Gala, Braeburn. Pe durata păstrării îndelungateîn AC au fost apreciate modificările unor indici biochimici, ca conţinutul glucidelor, acizilor organici, vitamina C şi substanţele uscate. Raportul concentraţiilor de gaze a variat în diapazonul 5%CO2/3%O2; 3%CO2/ 5%O2; 2%CO2/4%O2; 3%CO2/3%O2; regimul termic aplicat a constituit 3ºC. E cunoscut faptul, că conţinutul substanţelor enumerate influenţează însuşirile nutritive şi terapeutice ale produselor horticole. Aprecierea biodegradării fiecărui indice luat în studiu,în funcţie de regimul de gaze aplicat, a demonstrat, că concentraţia de gaze 5%CO2/3%O2 s-a dovedit a fi mai benefică pentru soiurile Golden Reinders, Generos, Red Chief şi Canada Reinette Blanc; concentraţia de gaze3%CO2/ 5%O2 – pentru soiurile Gala şi Generos. Un temp mai lent de biodegradare a substanţelor plastice a fost înregistrat la soiurile de măr Granny Smith, Braeburn, Stayman Red, Fuji Kiku, păstrate în atmosfera cu compoziţia de gaze 2% CO2/4%O2, iar soiurile Golden Rezistent, Red Chief– 3%CO2/3%O2. Fructele soiurilor cercetate, păstrate în atmosfera cu conţinutul optimal de gaze, au înregistrat valori mai sporite în conţinutul de glucide şi un temp mai lent de biodegradare a vitaminei C şi acizilor organici în raport cu martorul, indiferent de soi, fapt, care se manifestă prin menţinerea însuşirilor organoleptice şi a valorii comerciale a fructelor, precum şi prin extinderea perioadei de păstrare.