Invazia fluturelui Vanessa cardui (L.,1758) în Republica Moldova în primăvara anului 2019
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
684 18
Ultima descărcare din IBN:
2023-09-27 20:46
SM ISO690:2012
CEBOTARI, Cristina. Invazia fluturelui Vanessa cardui (L.,1758) în Republica Moldova în primăvara anului 2019. In: Life sciences in the dialogue of generations: connections between universities, academia and business community, Ed. 1, 21-22 octombrie 2019, Chişinău. Chișinău, Republica Moldova: Tipogr. "Biotehdesign", 2019, pp. 128-129.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Life sciences in the dialogue of generations: connections between universities, academia and business community 2019
Conferința "Life sciences in the dialogue of generations: connections between universities, academia and business community"
1, Chişinău, Moldova, 21-22 octombrie 2019

Invazia fluturelui Vanessa cardui (L.,1758) în Republica Moldova în primăvara anului 2019


Pag. 128-129

Cebotari Cristina
 
Institutul de Zoologie
 
 
Disponibil în IBN: 11 decembrie 2019


Rezumat

Vanessa cardui este o specie de fluturi diurni din familia Nymphalidae cu denumirea populară – fluturele scaieților. Fiind o specie migratoare străbate anual peste 4.000 mii de km din Europa până în Africa, traversând Marea Mediterană și Deșertul Sahara. În ciuda aspectului său delicat şi fragil, poate rezista la temperaturi extreme şi se poate orienta în timp ce zboară la altitudini mari de peste 500 m. Fluturii aşteaptă vânturi favorabile, care îi poartă cu o viteză medie de 25-30 km/h, parcurgând până la 500km/zi. Se întâlnește pe întreg teritoriul țării noastre. Este răspândită pe toate continentele, cu excepția Americii de Sud și Antarcticii.  Exemplarele care ajung în Republica Moldova în primăvară depind foarte mult de condițiile meteorologice din Africa, iar o iarnă umedă din Africa de Nord poate provoca o explozie uriașă a populației, declanșând o migrație masivă, în care zeci de mii sau chiar zeci de milioane de fluturi se îndreaptă spre nord peste Marea Mediterană. Anume acest fenomen a avut loc în primăvara anului 2019, în urma căruia, toată Europa a fost invadată de Vanessa cardui.  În condiţiile climatice ale ţării noastre Vanessa cardui poate prezenta până la trei generaţii pe an. Prima generaţie de fluturi apare în a doua jumătate a lunii iunie, cea de a doua generaţie în iulieaugust, iar cea de a treia generaţie îşi poate face apariţia în septembrie-octombrie. Incubaţia este cuprinsă între 3 şi 5 zile, perioada de dezvoltare larvară este cuprinsă între 7 şi 11 zile, dar poate să fie mai mare în caz de condiţii climatice nefavorabile, în timp ce stadiul pupal este cuprins între 7 şi 11 zile. Fluturii pot fi vazuți și în luna noiembrie. Un număr mare de indivizi ai speciei Vanessa cardui au fost observați în primăvara anului 2019 în toată țara. Conform datelor din litaratură o migrație similară a avut loc în anul 2010, în întreaga Europă.  Vanessa cardui nu a fost considerată până în prezent o specie dăunătoare, dar omizele ei provoacă daune considerabile asgriculturii, ele scheletează și rod frunzele, lăsându-le doar nervurile principale.
 În prezent specia utilizează în calitate de plantă-gazdă peste 300 specii. Leguminoasele precum soia si fasolea semănate în câmp, sunt preferatele dăunătorilor.  În anul 2009 a fost publicată informația despre afectarea neânsemnată a culturilor de soia în nordul Moldovei (România) în jur de 7.000 ha de omizile acestui fluture. Deseori fermierii observă omizile acestei specii pe culturile de soia, dar fără a depista perderi mari.  Este important de conștientizat că fiecare specie de plante sau animale are rolul său în natură, inclusiv Vanessa cardui, care pe de-o parte consumă plante erbacee din flora spontană, iar pe cealaltă ajută la generarea lor, păstrând astfel echilibru în natură. În ecosistem stabil natura ghidează fiecare specie cum să traiască în adevăratul sens al cuvântului, iar în cazul unui dezechilibru drastic, rezultat în urma interveției umane, natura se protejază prin explozii în masă a dăunătorilor sau hazarduri naturale.