Unele aprecieri privind evoluarea municipiului Chișinău în perioada de la 1991 încoace
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
525 2
Ultima descărcare din IBN:
2024-01-15 20:55
SM ISO690:2012
FLOREA, Serafim. Unele aprecieri privind evoluarea municipiului Chișinău în perioada de la 1991 încoace. In: Biodiversitatea în contextul schimbărilor climatice, 23 noiembrie 2018, Chișinău. Chișinău, Republica Moldova: Universitatea de Stat “Dimitrie Cantemir”, 2018, Ediția a 2-a, pp. 319-325. ISBN 978-9975-3178-9-4.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Biodiversitatea în contextul schimbărilor climatice
Ediția a 2-a, 2018
Conferința "Biodiversitatea în contextul schimbărilor climatice"
Chișinău, Moldova, 23 noiembrie 2018

Unele aprecieri privind evoluarea municipiului Chișinău în perioada de la 1991 încoace


Pag. 319-325

Florea Serafim
 
Institutul de Ecologie şi Geografie
 
 
Disponibil în IBN: 29 ianuarie 2019


Rezumat

Evoluarea economică și socială a orașelor cu funcții administrative sau politico-administrative, întotdeauna a fost și este comparativ mai dinamică față de urbele, care nu au astfel de funcții. Aceasta se referă, în primul rând, la orașele – capitale, constituite istoric, precum și la cele cărora li s-a atribuit o atare funcție din motive politice. Din numărul ultimilor face parte și orașul Chișinău, evoluarea mai însemnată a căruia a început în perioada capitalistă (1812-1940), care s-a accelerat în perioada industrializării, îndeosebi în anii ,60-,80 ai sec. trecut, sub flamura „socialilismului dezvoltat”. Însă aceasta a fost o evoluare extensivă, fără o acoperire social-politică și economică necesară pentru populația titulară majoritară a RSSM, care satisfacea mai mult înteresele imperiale, cu mari defecte admise în privința sistematizării și amenajării urbane, a ținutei sale arhitectonice. Spre regret, oportunitățile apărute în dezvoltarea orașului, bazate pe relațiile de piață, favorabile rezolvării multor probleme sociale, cu reducerea numărului lacunelor admise de către sovietici, nu au fost și nu sunt folosite. Dimpotrivă, prin prelungirea concentrării excesive a construcției caselor de locuit în oraș și în suburbiile lui, este stimulată imigrația încoace a populației din raionele sarăcite, capitala fiind comcomitent și o trambulină pentru emigranții, care pleacă peste hotare. Prin aceasta, Chișinăul cu zona lui suburbană a devenit un factor care frănează mult și în mod direct dezvoltarea regională în stat. Din partea factorilor de decizii se cer măsuri de reglementare a evoluării extensive a municipiului capitalei, în conformitate cu prevederile documentelor dezvoltării regionale echilibrate în republică.

Cuvinte-cheie
evoluare urbană extensivă și gigantomanică, ambuteiaje de trafic urban, construcții ilegale, subminarea dezvoltării regionale, incomodități de trai pentru orașeni, plan urbanistic general