Competitiveness of Moldova’s agri-food sector in the context of the deep and comprehensive free trade agreement (DCFTA)
Închide
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
869 18
Ultima descărcare din IBN:
2024-04-17 16:12
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
338.439.5(478)=111 (1)
Producție și servicii în funcție de sectoarele economice (1508)
SM ISO690:2012
CIMPOIEŞ, Liliana. Competitiveness of Moldova’s agri-food sector in the context of the deep and comprehensive free trade agreement (DCFTA). In: Ştiinţa Agricolă, 2014, nr. 1, pp. 115-122. ISSN 1857-0003.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Ştiinţa Agricolă
Numărul 1 / 2014 / ISSN 1857-0003 /ISSNe 2587-3202

Competitiveness of Moldova’s agri-food sector in the context of the deep and comprehensive free trade agreement (DCFTA)
CZU: 338.439.5(478)=111

Pag. 115-122

Cimpoieş Liliana
 
State Agrarian University of Moldova
 
 
Disponibil în IBN: 15 iulie 2014


Rezumat

This research aims to assess the competitiveness of the Moldova’s agricultural sector in the context of the DCFTA with EU. As indicator of the successful/unsuccessful development of the agri-food sector was taken the foreign trade activity. Thus, the given research analyses the changes in the agri-food trade structure during the period 1997-2012, the competitiveness of the agricultural sector and the pattern of trade flows. In order to assess the competitiveness of the agri-food products it was calculated the Grubel-Lloyd index(measuring the intra-industrial trade) and the RTA index (measuring the inter-industrial trade). The obtained results of both RTA and GL indices revealed the competitiveness of such commodity groups as: dairy products, cereals, edible vegetables, beverages and tobacco.

Această lucrare are ca scop aprecierea competitivităţii sectorului agro-alimentar al Republicii Moldova în contextul Acordului Aprofundat şi Comprehensiv de Liber Schimb cu Uniunea Europeană. Ca indicator al dezvoltării cu succes/eşec al sectorului agro-alimentar este luată activitatea economică externă, fiind analizate modificările în structura comerţului agro-alimentar în perioada 1997-2012, competitivitatea sectorului agricol şi fluxurile comerciale respective. Pentru evaluarea competitivităţii produselor agro-alimentare sunt calculaţi indicii Grubel-Lloyd (ce măsoară comerţul intra-industrial) şi RTA (ce măsoară comerţul inter-industrial). Rezultatele obţinute pentru aceşti indici arată avantajele competitive pentru unele grupe de produse precum: lapte şi produsele lactate, cereale, legume, băuturi şi tutun.

Cuvinte-cheie
Agricultural sector, Agri-food trade, DCFTA, GL index, RTA index