Perspective lingvistico-pragmatice în abordarea textual-discursivă a referinţei (consideraţii teoretice, retrospective şi de perspectivă)
Închide
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
761 7
Ultima descărcare din IBN:
2022-08-07 08:18
SM ISO690:2012
MUNTEANU SISERMAN, Mihaela. Perspective lingvistico-pragmatice în abordarea textual-discursivă a referinţei (consideraţii teoretice, retrospective şi de perspectivă). In: Limbaj şi context. Revista internaţională de lingvistică, semiotică şi ştiinţă literară, 2009, nr. 1, pp. 16-22. ISSN 1857-4149.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Limbaj şi context. Revista internaţională de lingvistică, semiotică şi ştiinţă literară
Numărul 1 / 2009 / ISSN 1857-4149

Perspective lingvistico-pragmatice în abordarea textual-discursivă a referinţei (consideraţii teoretice, retrospective şi de perspectivă)

Pag. 16-22

Munteanu Siserman Mihaela
 
Universitatea de Nord Baia Mare, România
 
 
Disponibil în IBN: 8 aprilie 2014


Rezumat

La présente étude se propose tout d’abord une présentation des théories du signe linguistique: le paradigme structuraliste (le modèle binaire – F. de Saussure et L. Hjelmslev) et le modèle triadique (Odgen-Richards, Frege, Morris, Peirce). L’approche linguistico-pragmatique présente la référence comme un acte de langage qui, à partir de la théorie de J.C.Milner, fait la distinction entre la référence virtuelle, indépendante de l’expression verbale, équivalente à la signification lexicale de l’expression, et la référence actuelle, déterminée contextuellement. La perspective sémiotique de Peirce, avec la distinction entre Objet dynamique et Objet immédiat, nous permet aussi de faire une distinction entre la référence

Abordarea lingvistico-pragmatică prezintă referinţa ca un act de limbaj care, pornind de la teoria lingvistului J.C. Milner, face distincţia între referinţa virtuală, independentă de expresia lingvistică, echivalentă cu semnificaţia lexicală a expresiei, şi referinţa actuală, determinată, de fiecare dată, contextual. Perspectiva lingvistică are în vedere modelele semnului lingvistic: pe de o parte, cel binar (cu referire la cel structuralist – F. de Saussure şi L. Hjelmslev), iar pe de altă parte, modelul triadic (Odgen-Richards, Frege, Morris, Peirce). Contextul, în toate semnificaţiile pe care le acoperă, va avea un rol determinant în analiza/interpretarea fenomenelor textual-discursive.