Caracteristici compoziționale ale extractelor alcoolice din coacăză neagră (Ribes nigrum), vișină (Prunus cerasus) și cireașă amară (Prunus avium)
Închide
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
28 1
Ultima descărcare din IBN:
2024-06-13 10:37
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
663.83 (1)
Ingredienți principali pentru amestecarea băuturilor. Sucuri de fructe și legume. Siropuri. Lichioruri. Băuturi ușoare (17)
SM ISO690:2012
COVACI, Ecaterina. Caracteristici compoziționale ale extractelor alcoolice din coacăză neagră (Ribes nigrum), vișină (Prunus cerasus) și cireașă amară (Prunus avium). In: Revista de Ştiinţă, Inovare, Cultură şi Artă „Akademos”, 2024, nr. 1(72), pp. 18-24. ISSN 1857-0461. DOI: https://doi.org/10.52673/18570461.24.1-72.02
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Revista de Ştiinţă, Inovare, Cultură şi Artă „Akademos”
Numărul 1(72) / 2024 / ISSN 1857-0461 /ISSNe 2587-3687

Caracteristici compoziționale ale extractelor alcoolice din coacăză neagră (Ribes nigrum), vișină (Prunus cerasus) și cireașă amară (Prunus avium)

Composition characteristics of alcoholic extracts from black currant (Ribes nigrum), sour cherry (Prunus cerasus) and bitter cherry (Prunus avium)

DOI:https://doi.org/10.52673/18570461.24.1-72.02
CZU: 663.83

Pag. 18-24

Covaci Ecaterina
 
Universitatea Tehnică a Moldovei
 
 
Disponibil în IBN: 6 iunie 2024


Rezumat

The paper elucidates the potential of biologically active substances of sour cherry, blackcurrant, and bitter cherry fruits through the prism of fundamental research and quantifications achieved through analytical methods of study. The hydro-alcoholic extracts from blackcurrant and sour cherry presented values of over 90% DPPH• radical inhibition, being also the most stable by composition during storage of 30 and 90 days. Based on the HPLC representatives, it was established that the main anthocyanin components in sour cherry extracts are: cyanidin-3-O-glucosyl-rutinoside, (2.4 mg/100 g), cyanidin-3-O-rutinoside, (162 mg/100 g) and cyanidin-3-O-monoglucosil-rutinoside (3.86 mg/100 g). These anthocyanin compounds represent over 62.8% of the 7 anthocyanins identified in blackcurrant extract. A major positive correlation, R2 = 0.98 and p < 0.01, between antioxidant capacity, anthocyanin content, and color parameters, was established confirming that these phenolic compounds are the most important color constituents in the analyzed fruits. Thus, fresh or frozen cherry and blackcurrant fruits are an excellent source of phenolic substances, rich in vitamins and resistant to oxidation.

Lucrarea elucidează potențialul de substanțe biologic active al fructelor de vișină, coacăză neagră și cireașă amară prin prisma cercetărilor fundamentale și a cuantificărilor realizate prin metode analitice de studiu. Extractele hidroalcoolice din coacăza neagră și vișină au prezentat valori de peste 90% de inhibare a radicalului DPPH•, fiind și cele mai stabile după compoziție pe durata păstrării de 30 și 90 de zile. În baza reprezentanților HPLC s-a determinat că principalele componente antocianice din extractele de vișină sunt cianidin-3-O-glucosil-rutinozida (2,4 mg/100 g), cianidin-3-O-rutinozida (162 mg/100 g) și cianidin-3-O-monoglucozida (3,86 mg/100 g). Acești compuși antocianici reprezintă peste 62,8% din cei 7 antociani identificați în extractul de coacăză neagră. Au fost stabilite corelații pozitive majore, R2 = 0,98 și p < 0,01, între capacitatea antioxidantă, conținutul de antociani și parametrii de culoare, care confirmă că acești compuși fenolici sunt cei mai importanți constituenți ai culorii în fructele analizate. Astfel, fructele de vișină și coacăză neagră, în formă proaspătă sau congelată, constituie o sursă excelentă de substanțe fenolice, bogate în vitamine și având o rezistență foarte mare la oxidare.

Cuvinte-cheie
antioxidant capacity, bitter cherry, blackcurrant, Phenolic compounds, anthocyanin content, colour parameters, and sour cherry,

capacitate antioxidantă, cireașă amară, coacăză neagră, Compuşi fenolici, conținutul de antociani, parametri cromatici și vișina