Submucoasa intestinului subțire porcin – o sursă pentru crearea unui biomaterial prin inginerie tisulară
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
28 1
Ultima descărcare din IBN:
2024-05-27 11:47
SM ISO690:2012
MACAGONOVA, Olga, COCIUG, Adrian, TARALUNGA (CALISTRU), Tatiana, CIOBANU, Vladimir, BRANIŞTE, Fiodor, BUZA-ZUEVA, Anastasia, NACU, Viorel. Submucoasa intestinului subțire porcin – o sursă pentru crearea unui biomaterial prin inginerie tisulară. In: Patrimoniul cultural de ieri – implicaţii în dezvoltarea societăţii durabile de mâine, Ed. 8, 8-9 februarie 2024, Chişinău. Iași – Chișinău-Lviv: 2024, Ediția 9, pp. 208-210. ISSN 2558 – 894X.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Patrimoniul cultural de ieri – implicaţii în dezvoltarea societăţii durabile de mâine
Ediția 9, 2024
Conferința "Yesterday’s cultural heritage – contribution to the development of tomorrow’s sustainable society"
8, Chişinău, Moldova, 8-9 februarie 2024

Submucoasa intestinului subțire porcin – o sursă pentru crearea unui biomaterial prin inginerie tisulară

The submucosa of the porcine small intestine – a source for the creation of a biomaterial by the tissue engineering


Pag. 208-210

Macagonova Olga1, Cociug Adrian2, Taralunga (Calistru) Tatiana1, Ciobanu Vladimir3, Branişte Fiodor3, Buza-Zueva Anastasia1, Nacu Viorel1
 
1 Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu“,
2 Banca de Ţesuturi Umane din Moldova,
3 Universitatea Tehnică a Moldovei
 
 
Disponibil în IBN: 17 mai 2024


Rezumat

Introducere: Ingineria țesuturilor este o ramură a tehnologiei medicale regenerative care ajută la înlocuirea țesutului deteriorat folosind schele adecvate, celule vii și factori de creștere. Scop: În această comunicare, ne-am propus să elaborăm schele de colagen din submucoasa intestinului subțire porcin decelularizată prin inginerie tisulară și să evaluiem proprietățile biomecanice și biocombatibile în scopul aplicării în domeniul dermatologiei. Material și metode: În cazul țesuturilor delicate și subțiri precum este submucoasa intestinului subțire, este extrem de important să alegem protocolul de decelularizare și sterilizare eficientă, dar neagresivă pentru țesut, pentru a păstra matricea extracelulară și mai ales proteinele care intensifică regenerarea tisulară. Colorațiile DAPI și hematoxilină și eozină au fost folosite pentru a observa dacă celulele au fost bine îndepărtate și microscopul electronic de scanare pentru a studia microstructura acesteia. Au fost studiate proprietățile antigenice, hidrofile și de degradare ale schelelor de colagen obținut din submucoasa. Rezultate: (1) Colorarea DAPI arată colorarea nucleară pozitivă în țesutul nativ indicând prezența celulelor și colorarea nucleară negativă în țesutul decelularizat indicând absența celulelor. (2) Colorație H&E indică prezența celulelor cu nuclei violeți în țesutul nativ și scăderea celulelor în țesutul decelulzarizat. (3) SEM arată un țesut nativ dens și neporos și o structură de rețea 3D liberă acelulară. (4) Conținutul de ADN al țesutului nativ și decelularizat indicând o scădere cu aproximativ de 91% a ADN după decelularizare. (5) S-a obținut o spongie elastică și flexibilă, cu o structură foarte poroasă interconectată. Concluzii: Submucoasa intestinului subțire poate fi procesată pentru obținerea unei membrane albe, translucide cu o grosime de aproximativ 0,1 mm sau a unei spongii de colagen elastice, flexibile și cu o structură poroasă interconectată care ar promova proliferarea celulară.