Studiul cineticii mecaniselor de fermentație anaerobă a biomasei în prezența antioxidanților
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
55 0
SM ISO690:2012
TAȘCA, Corina. Studiul cineticii mecaniselor de fermentație anaerobă a biomasei în prezența antioxidanților. In: Inovaţia: factor al dezvoltării social-economice, 17 decembrie 2021, Cahul. Cahul: Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din C, 2022, pp. 179-180. ISBN 978-9975-88-086-2.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Inovaţia: factor al dezvoltării social-economice 2022
Conferința "Inovaţia: factor al dezvoltării social-economice"
Cahul, Moldova, 17 decembrie 2021

Studiul cineticii mecaniselor de fermentație anaerobă a biomasei în prezența antioxidanților

Study of the kinetics mechanisms of biomass anaerobic fermentation in the presence of antioxidants


Pag. 179-180

Tașca Corina12
 
1 Universitatea de Stat din Moldova,
2 Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor
 
 
Disponibil în IBN: 15 mai 2024


Rezumat

În ultimii ani, cantitatea de deșeuri agricole a crescut rapid în întreaga lume. Ca urmare, problemele de mediu și impacturile negative ale deșeurilor agricole sunt atrase din ce în ce mai mult în atenție. Prin urmare, este necesar să se adopte abordări adecvate pentru reducerea și reutilizarea deșeurilor agricole. Tratarea deșeurilor în industria vinului și alcoolului este problema actuală în Republica Moldova. În prezent, aproximativ 30 de distilerii naționale de alcool produc băuturi alcoolice și bioetanol funcționează pe teritoriul țării. Volumele anuale ale producţiei şi acumulării deşeurilor lichide sunt considerabile. Se știe că în timpul producerii unui litru de spirt rectificat se formează 10-13 litri de deșeuri lichide (boabe de distilerie). Scopul cercetării științifice este de a examina avantajele și dezavantajele asociate fiecărei tehnici separat, împreună cu evaluarea parametrilor procesului care afectează eficiența generării produselor pe bază de bio. Cercetarea influenței substanțelor biologic active (esciniu, sclareol, mentol, botulină, tomatina, acid dihidroxifumaric) asupra procesului de fermentație alcoolică în condiții de laborator. Biomasa utilizată este deșeurile de la firma de producție de alcool etilic „GARMA GRUP” SRL . Se efectuează testarea unei serii de substanțe biologic active pentru a explora posibilul lor efect activator sau inhibitor asupra procesului de fermentație alcoolică. Creșterea concentrației de substanțe biologic active mai mare de 2 ml nu este rațională.

In recent years, the quantity of agricultural waste has been rising rapidly all over the world. As a result, the environmental problems and negative impacts of agricultural waste are drawn more and more attention. Therefore, there is a need to adopt proper approaches to reduce and reuse agricultural waste. Waste treatment in the wine and alcohol industry is the current problem in the Republic of Moldova. Currently, about 30 national alcohol distilleries produce alcoholic beverages and bioethanol operate at the territory of country. The annual volumes of the production and accumulation of liquid wastes are considerable. It is known that 10-13 liters of liquid wastes (distillery grains) are formed during the production of one liter of rectified spirit. The aim of the scientifical research is to examine the associated advantages and drawbacks of each technique separately along with the assessment of process parameters affecting the efficiency of the generation of the bio-based products. Research of the influence of biological active substances ( aescinium, sclareol, menthol, botulin, tomatin, dihydroxyfumaric acid ) on the process of alcoholic fermentation in the laboratory conditions. The biomass used is the waste from the ethyl alcohol production company “GARMA GRUP” SRL . The testing of a series of biologically active substances isperformed in order to explore their possible activating or inhibiting effect on the alcoholic fermentation process. The increase in of biologically active substances concentration higher than 2 ml is no rational.

Cuvinte-cheie
biocombustibili și materiale, deșeuri alimentare, valorificare, componente cu valoare adăugată,

bio-fuels and materials, food wastes, valorization, value added components