Manifestări neurologice asociate la copiii cu tumori cerebeloase operate în evoluție
Închide
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
33 0
SM ISO690:2012
GRÎU, Corina, LITOVCENCO, Anatolii, CĂLCÂI, Cornelia, FEGHIU, Ludmila, SPRINCEAN, Mariana, LUPUŞOR, Nadejda, CUZNEȚ, Ludmila, TIHAI, Olga, HADJIU, Svetlana. Manifestări neurologice asociate la copiii cu tumori cerebeloase operate în evoluție. In: Revista de Neurologie si Psihiatrie a Copilului si Adolescentului din Romania, 2023, vol. 29, nr. 3(R), p. 32. ISSN 2068-8040.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Revista de Neurologie si Psihiatrie a Copilului si Adolescentului din Romania
Volumul 29, Numărul 3(R) / 2023 / ISSN 2068-8040

Manifestări neurologice asociate la copiii cu tumori cerebeloase operate în evoluție


Pag. 32-32

Grîu Corina12, Litovcenco Anatolii2, Călcâi Cornelia21, Feghiu Ludmila13, Sprincean Mariana12, Lupuşor Nadejda12, Cuzneț Ludmila12, Tihai Olga12, Hadjiu Svetlana12
 
1 Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu“,
2 IMSP Institutul Mamei şi Copiluluii,
3 Centrul Naţional de Epileptologie
 
 
Disponibil în IBN: 24 martie 2024


Rezumat

Introducere. Astrocitomul pilocitic şi meduloblastomul cerebelos sunt cele mai frecvente tumori cerebrale pediatrice. După înlăturarea tumorilor pot apărea complicații: leziuni de nervi cranieni și tracturile corticospinale, ataxie cerebeloasă, tulburări motorii, modificări neurovegetative și cognitive, mutism cerebelos. Aceste manifestări clinice sunt foarte diverse și cu grad diferit de exprimare în funcție de localizarea anatomica a leziunilor și implicarea circuitelor neuronale distribuite. Scopul lucrării. Evaluarea manifestărilor neurologice asociate la copiii cu tumori cerebeloase operate. Metode. Au fost examinați 36 copii la care s-a reușit rezecția totală a tumorii cerebeloase, operați în perioada anilor 2001- 2022, dintre care 6 copii cu meduloblastom și 30 cu astrocitom pilocitic. Pacienții au fost examinați în perioada postoperatorie tardivă în anii 2017-2022. A fost utilizată metoda clinică, potențiale evocate vegetative, electroencefalografia, teste neurocognitive și neuropsihologice. Datele obținute au fost prelucrate statistic prin programul Quanto. Rezultate. Sindromul de mutism cerebelos postoperator a fost prezent la 61% din pacienții (6 cu meduloblastom și 16 cu astrocitom pilocitic). Dizartria persistentă la cel puțin 2 ani după intervenție, fiind stabilită la toți pacienții cu meduloblastom și 15 copii (93,85%) cu astrocitom pilocitic și mutism cerebelos postoperator. Sindromul afectiv cognitiv cerebelos a fost definit la 100% din cei cu meduloblastom și 90% din cei cu astrocitom pilocitic. Concluzii. Tulburările neurologice se întâlnesc frecvent la copiii operați pentru tumori cerebeloase, afectând calitatea vieții acestora, iar dereglările de vorbire și limbaj duc la eșecuri academice și pierderea prieteniilor, cu efecte negative devastatoare asupra dezvoltării sănătoase și a socializării pe termen lung.

Cuvinte-cheie
tumori cerebeloase, operate, manifestări neurologice