Articolul precedent |
Articolul urmator |
78 1 |
Ultima descărcare din IBN: 2024-02-01 18:17 |
Căutarea după subiecte similare conform CZU |
615.281.9:582.734.4 (1) |
Medicamentele potrivit acţiunii lor principale (395) |
Botanică sistematică (855) |
SM ISO690:2012 DANU, Vitalina, POMPUŞ, Irina, LOZAN-TÎRŞU, Carolina, CIOBANU, Nicolae, BENEA, Anna. Activitatea antibacteriană a extractului uscat din frunze de Rubus fructicosus L.. In: Importanța consilierii pacientului în utilizarea rațională a medicamentelor, Ed. Ediția a 12-a, 28 octombrie 2023, Chişinău. Chişinău: SRL ”Foxtrot”, 2023, Ediția a 12-a, pp. 154-157. ISBN 978-9975-89-295-7. |
EXPORT metadate: Google Scholar Crossref CERIF DataCite Dublin Core |
Importanța consilierii pacientului în utilizarea rațională a medicamentelor Ediția a 12-a, 2023 |
|||||||
Conferința "Importanța consilierii pacientului în utilizarea rațională a medicamentelor" Ediția a 12-a, Chişinău, Moldova, 28 octombrie 2023 | |||||||
|
|||||||
CZU: 615.281.9:582.734.4 | |||||||
Pag. 154-157 | |||||||
|
|||||||
Descarcă PDF | |||||||
Rezumat | |||||||
Introducere. Rubus fructicosus L. (murul) este un arbust fructifer valoros pentru fructele sale, solicitate de către consumatori datorită gustului delicios în stare proaspătă şi gamei largi de produse obținute în urma industrializării (sirop, suc, gem, dulceață, compot, etc). Frunzele se folosesc la combaterea unor inflamații ale gingiilor, în tratarea gastroenteritelor și colitelor. Scopul lucrării. Evaluarea activității antibacteriene al extractelor uscate din frunze de mur prin metoda diluțiilor succesive, pentru determinarea concentrației minime inhibitorii (CMI) şi concentrației minime bactericide (CMB). Material și metode. Frunzele de mur (soi Arapaco) – Rubi fructicosi folia fără pețiol, au fost recoltate înainte în perioada înfloririi de pe tulpinile de înlocuire. A fost obținut extractul uscat, din produsul vegetal menționat, prin metoda de macerare fracționată cu agitare, utilizând ca extragent etanol 70 %. Probele analizate (10 mg) au fost dizolvate într-un 1 ml de soluție izotonică de clorură de sodiu la temperatura de 37°C Testările au fost efectuate pe tulpinile de referință: Staphylococcus aureus ATCC 155 MATERIALELE CONFERINȚEI 25923, Bacillus cereus ATCC 11778, Escherichia coli ATCC 25922, Acinetobacter baumannii ATCC 17978, Candida albicans ATCC 10231. Rezultate. Pentru a determina CMI şi CMB s-a creat un gradient discontinuu de concentrații al extractului testat în bulion Muller-Hinton, după care s-a adăugat câte100 μL de suspensie bacteriană care corespunde standardului de turbiditate 0,5 McFarland. Extractele au fost utilizate în concentrații: 5; 2,5; 1,25; 0,625; 0,312; 0,156; 0,078 mg/ml. Astfel, rezultatele denotă activitate antimicrobiană a extractului uscat față de tulpini: Staphylococcus aureus ATCC 25923 (CMI - 0,625 și CMB - 2,5 mg/ml), Bacillus cereus ATCC 11778 (CMI - 0,312 și CMB - 0,625 mg/ml). Față de tulpina Acinetobacter baumannii ATCC 17978 manifestă o activitate antibacteriană bună, cu CMI - 5 mg/ml, iar față de Escherichia coli ATCC 25922 nu a manifestat activitate antibacteriană. Concluzii. Produsul vegetal Rubi fructicosi folia poate servi ca sursă de produse extractive cu proprietăți antibacteriene. Extractul uscat a demonstrat o activitate antimicrobiană sporită față de Staphylococcus aureus și Bacillus cereus. |
|||||||
Cuvinte-cheie Rubus fructicosus, extract uscat, activitate antimicrobiană, Rubus fructicosus, dry extract, Antimicrobial activity |
|||||||
|