Activitatea antibacteriană a extractului uscat din frunze de Rubus fructicosus L.
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
78 1
Ultima descărcare din IBN:
2024-02-01 18:17
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
615.281.9:582.734.4 (1)
Medicamentele potrivit acţiunii lor principale (395)
Botanică sistematică (855)
SM ISO690:2012
DANU, Vitalina, POMPUŞ, Irina, LOZAN-TÎRŞU, Carolina, CIOBANU, Nicolae, BENEA, Anna. Activitatea antibacteriană a extractului uscat din frunze de Rubus fructicosus L.. In: Importanța consilierii pacientului în utilizarea rațională a medicamentelor, Ed. Ediția a 12-a, 28 octombrie 2023, Chişinău. Chişinău: SRL ”Foxtrot”, 2023, Ediția a 12-a, pp. 154-157. ISBN 978-9975-89-295-7.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Importanța consilierii pacientului în utilizarea rațională a medicamentelor
Ediția a 12-a, 2023
Conferința "Importanța consilierii pacientului în utilizarea rațională a medicamentelor"
Ediția a 12-a, Chişinău, Moldova, 28 octombrie 2023

Activitatea antibacteriană a extractului uscat din frunze de Rubus fructicosus L.

Antibacterial activity of dried extract from leaves of Rubus fructicosus L.

CZU: 615.281.9:582.734.4

Pag. 154-157

Danu Vitalina, Pompuş Irina, Lozan-Tîrşu Carolina, Ciobanu Nicolae, Benea Anna
 
Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu“
 
Proiecte:
 
Disponibil în IBN: 29 ianuarie 2024


Rezumat

Introducere. Rubus fructicosus L. (murul) este un arbust fructifer valoros pentru fructele sale, solicitate de către consumatori datorită gustului delicios în stare proaspătă şi gamei largi de produse obținute în urma industrializării (sirop, suc, gem, dulceață, compot, etc). Frunzele se folosesc la combaterea unor inflamații ale gingiilor, în tratarea gastroenteritelor și colitelor. Scopul lucrării. Evaluarea activității antibacteriene al extractelor uscate din frunze de mur prin metoda diluțiilor succesive, pentru determinarea concentrației minime inhibitorii (CMI) şi concentrației minime bactericide (CMB). Material și metode. Frunzele de mur (soi Arapaco) – Rubi fructicosi folia fără pețiol, au fost recoltate înainte în perioada înfloririi de pe tulpinile de înlocuire. A fost obținut extractul uscat, din produsul vegetal menționat, prin metoda de macerare fracționată cu agitare, utilizând ca extragent etanol 70 %. Probele analizate (10 mg) au fost dizolvate într-un 1 ml de soluție izotonică de clorură de sodiu la temperatura de 37°C Testările au fost efectuate pe tulpinile de referință: Staphylococcus aureus ATCC 155 MATERIALELE CONFERINȚEI 25923, Bacillus cereus ATCC 11778, Escherichia coli ATCC 25922, Acinetobacter baumannii ATCC 17978, Candida albicans ATCC 10231. Rezultate. Pentru a determina CMI şi CMB s-a creat un gradient discontinuu de concentrații al extractului testat în bulion Muller-Hinton, după care s-a adăugat câte100 μL de suspensie bacteriană care corespunde standardului de turbiditate 0,5 McFarland. Extractele au fost utilizate în concentrații: 5; 2,5; 1,25; 0,625; 0,312; 0,156; 0,078 mg/ml. Astfel, rezultatele denotă activitate antimicrobiană a extractului uscat față de tulpini: Staphylococcus aureus ATCC 25923 (CMI - 0,625 și CMB - 2,5 mg/ml), Bacillus cereus ATCC 11778 (CMI - 0,312 și CMB - 0,625 mg/ml). Față de tulpina Acinetobacter baumannii ATCC 17978 manifestă o activitate antibacteriană bună, cu CMI - 5 mg/ml, iar față de Escherichia coli ATCC 25922 nu a manifestat activitate antibacteriană. Concluzii. Produsul vegetal Rubi fructicosi folia poate servi ca sursă de produse extractive cu proprietăți antibacteriene. Extractul uscat a demonstrat o activitate antimicrobiană sporită față de Staphylococcus aureus și Bacillus cereus.

Introduction. Rubus fructicosus L. (blackberry) is a valuable fruit shrub for its fruit, which is in demand by consumers because of its delicious taste when fresh and the wide range of products obtained after industrialisation (syrup, juice, jam, compote, etc.). The leaves are used to combat inflammations of the gums and to treat gastroenteritis and colitis. Aim of the study. Evaluation of the antibacterial activity of dried blackberry leaf extracts by the successive dilution method for the determination of the minimum inhibitory concentration (MIC) and the minimum bactericidal concentration (MBC) Material and methods. The leaves of the blaklberry (Arapaco variety) Rubi fructicosi folia without petiole, were harvested during the flowering period from the replacement stems. The dry extract, from the mentioned plant product, was obtained by fractional maceration method with shaking, using 70% ethanol as an extractant. The analysed samples (10 mg) were dissolved in 1 ml of isotonic sodium chloride solution at 37°C. The tests were carried out on the reference strains: Staphylococcus aureus 157 MATERIALELE CONFERINȚEI ATCC 25923, Bacillus cereus ATCC 11778, Escherichia coli ATCC 25922, Acinetobacter baumannii ATCC 17978, Candida albicans ATCC 10231 Results. To determine MIC and BMC, a discontinuous concentration gradient of the test extract was created in Muller-Hinton broth, after which 100 μL of bacterial suspension corresponding to the 0.5 McFarland turbidity standard was added. Extracts were used in concentrations: 5; 2.5; 1.25; 0.625; 0.312; 0.156; 0.078 mg/ml. Thus, the results show antimicrobial activity of the dry extract against the strains: Staphylococcus aureus ATCC 25923 (MIC - 0.625 and MBC - 2.5 mg/ml), Bacillus cereus ATCC 11778 (MIC - 0.312 and MBC - 0.625 mg/ml). Against Acinetobacter baumannii strain ATCC 17978 showed good antibacterial activity with MIC - 5 mg/ml, and against Escherichia coli ATCC 25922 no antibacterial activity. Conclusions. The plant product Rubi fructicosi folia can serve as a source of extractive products with antibacterial properties. The dried extract demonstrated enhanced antimicrobial activity against Staphylococcus aureus and Bacillus cereus.

Cuvinte-cheie
Rubus fructicosus, extract uscat, activitate antimicrobiană,

Rubus fructicosus, dry extract, Antimicrobial activity