Review of the collective monograph "Analysis of risks associated with food in the Republic of Moldova"
Închide
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
126 4
Ultima descărcare din IBN:
2024-04-23 21:58
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
614.31:613.2(478):579.67 (1)
Inspecţie şi control sanitar (92)
Dietă. Principii de nutriţie aplicate la hrană şi alimente (181)
Microbiologie aplicată (368)
SM ISO690:2012
RUDIC, Valeriu, ARÎCU, Aculina. Recenzie la monografia colectivă „Analiza riscurilor asociate alimentației în Republica Moldova”. In: Journal of Social Sciences, 2023, vol. 6, nr. 4, pp. 141-144. ISSN 2587-3490. DOI: https://doi.org/10.52326/jss.utm.2023.6(4).12
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Journal of Social Sciences
Volumul 6, Numărul 4 / 2023 / ISSN 2587-3490 /ISSNe 2587-3504

Review of the collective monograph "Analysis of risks associated with food in the Republic of Moldova"

Recenzie la monografia colectivă „Analiza riscurilor asociate alimentației în Republica Moldova”

DOI:https://doi.org/10.52326/jss.utm.2023.6(4).12
CZU: 614.31:613.2(478):579.67

Pag. 141-144

Rudic Valeriu1, Arîcu Aculina2
 
1 Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu“,
2 Institutul de Chimie, USM
 
 
Disponibil în IBN: 23 ianuarie 2024


Rezumat

The collective monograph "Analysis of the risks associated with food in the Republic of Moldova" was carried out within the project 20.80009.5107.09 "Improving the quality and safety of food through biotechnology and food engineering" within the State Program (20202023), Strategic Priority II "Agriculture sustainable, food security and food safety". The work includes the analysis of the risks associated with improper nutrition, the behavioral characteristics of consumers in relation to the consumption of salt, sugar, sweeteners, trans fats. The risks of contamination of raw materials and food products along the food chain with technogenic pollutants are analyzed in detail: food contamination caused by the environment, contamination caused by animal breeding and care, food contamination during processing, food contamination during transportation and contamination in the result of contact with food packaging.

Monografia colectivă „Analiza riscurilor asociate alimentației în Republica Moldova” a fost realizată în cadrul proiectului cu cifrul 20.80009.5107.09 „Ameliorarea calităţii şi siguranţei alimentelor prin biotehnologie şi inginerie alimentară” din cadrul Programului de Stat (2020-2023), Prioritatea strategică II „Agricultură durabilă, securitate alimentară şi siguranţa alimentelor”. Lucrarea include analiza riscurilor asociate alimentației neconforme, particularitățile comportamentale ale consumatorilor în raport cu consumul de sare, zahăr, îndulcitori, grăsimi trans. Sunt analizate detaliat riscurile de contaminare a materiilor prime şi produselor alimentare de-a lungul lanţului alimentar cu poluanţi tehnogeni: contaminarea alimentelor cauzată de mediu, contaminarea cauzată de creșterea și îngrijirea animalelor, contaminarea alimentelor în timpul procesării, contaminarea alimentelor în timpul transportării și contaminarea în rezultatul contactelor cu ambalaje alimentare.

Cuvinte-cheie
Sugar, Salt, trans fat, chemical, microbiological contaminants, control methods, food diets, nutritional status,

zahăr, sare, grăsimi trans, contaminanți chimici, microbiologici, metode de control, diete alimentare, statut nutrițional