Conţinutul numărului revistei |
Articolul precedent |
Articolul urmator |
99 2 |
Ultima descărcare din IBN: 2024-04-16 21:25 |
Căutarea după subiecte similare conform CZU |
616.36-036.12-008.9-07+613.2 (1) |
Patologia sistemului digestiv. Tulburări ale tubului alimentar (1732) |
Dietă. Principii de nutriţie aplicate la hrană şi alimente (181) |
SM ISO690:2012 LUPAŞCO, Daniella, LUPAŞCO, Iulianna, DUMBRAVA, Vlada-Tatiana. Importanța analizeistatutului nutriționalîn vederea aspectului alimentarla pacienții cu boli hepatice cronice. In: Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină , 2023, nr. 4(97_S), pp. 85-89. ISSN 1729-8687. DOI: https://doi.org/10.52556/2587-3873.2023.4(97).13 |
EXPORT metadate: Google Scholar Crossref CERIF DataCite Dublin Core |
Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină | ||||||
Numărul 4(97_S) / 2023 / ISSN 1729-8687 /ISSNe 2587-3873 | ||||||
|
||||||
DOI:https://doi.org/10.52556/2587-3873.2023.4(97).13 | ||||||
CZU: 616.36-036.12-008.9-07+613.2 | ||||||
Pag. 85-89 | ||||||
|
||||||
Descarcă PDF | ||||||
Rezumat | ||||||
Introducere. În prezent, analiza statutului nutrițional reprezintă o temă destul de importantă în contextul diferitor patologii cronice, îndeosebi în cazul afecțiunilor hepatice, care actualmente constituie o problemă globală în medicina contemporană. Reglarea comportamentului alimentar, dereglările energetice și cele metabolice prezintă unii din factorii principali de risc de progresare a bolilor hepatice existente, cu progresarea evolutivă și dezvoltarea complicațiilor și comorbidităților. Materiale și metode. Au fost analizate un șir de publicații științifice consacrate temei de cercetare din baze de date internaționale PubMed, NCBI etc. Au fost introduse cuvinte-cheie cu ajustarea criteriilor de selecție a surselor științifice obținute scrise în limba engleză, după selectarea filtrului. Au fost aplicate criterii de excludere pentru a asigura includerea doar a surselor cu conținut științific. Rezultate. Studiile științifice relevante din ultimii 10 ani au evidențiat un interes sporit în ceea ce privește analiza statutului nutrițional al persoanelor cu patologii hepatice cronice. Datele științifice analizate au confirmat existența unei interrelații între aportul alimentar inadecvat și apariția malnutriției. Comportamentul alimentar disfuncțional poate duce la o serie de probleme legate de alimentație, care pot varia de la tulburări alimentare clinice, cum ar fi scăderea poftei de mâncare și altele, până la dezechilibrele protein-calorie, care sunt mai pronunțate la pacienții cu boala hepatică. Concluzii. Analiza efectuată a datelor demonstrează necesitatea utilizării metodei non-invazive, ceea ce permite identificarea și monitorizarea statutului nutrițional al pacienților cu patologii hepatice cronicedin perspectiva alimentară. |
||||||
Cuvinte-cheie statut nutrițional, boli cronice hepatice, aspect alimentar, nutritional status, chronic liver diseases, dietary aspect, слова: нутритивный статус, хронические заболевания печени, диетический аспект |
||||||
|