Importanța analizeistatutului nutriționalîn vederea aspectului alimentarla pacienții cu boli hepatice cronice
Închide
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
99 2
Ultima descărcare din IBN:
2024-04-16 21:25
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
616.36-036.12-008.9-07+613.2 (1)
Patologia sistemului digestiv. Tulburări ale tubului alimentar (1732)
Dietă. Principii de nutriţie aplicate la hrană şi alimente (181)
SM ISO690:2012
LUPAŞCO, Daniella, LUPAŞCO, Iulianna, DUMBRAVA, Vlada-Tatiana. Importanța analizeistatutului nutriționalîn vederea aspectului alimentarla pacienții cu boli hepatice cronice. In: Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină , 2023, nr. 4(97_S), pp. 85-89. ISSN 1729-8687. DOI: https://doi.org/10.52556/2587-3873.2023.4(97).13
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Sănătate Publică, Economie şi Management în Medicină
Numărul 4(97_S) / 2023 / ISSN 1729-8687 /ISSNe 2587-3873

Importanța analizeistatutului nutriționalîn vederea aspectului alimentarla pacienții cu boli hepatice cronice

The importance of nutritional status analysis in the view of dietary aspect in patients with chronic liver diseases

Значимость анализа питательного статуса с учетом диетического аспекта у пациентов с хроническими заболеваниями печени

DOI:https://doi.org/10.52556/2587-3873.2023.4(97).13
CZU: 616.36-036.12-008.9-07+613.2

Pag. 85-89

Lupaşco Daniella, Lupaşco Iulianna, Dumbrava Vlada-Tatiana
 
Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu“
 
 
Disponibil în IBN: 10 ianuarie 2024


Rezumat

Introducere. În prezent, analiza statutului nutrițional reprezintă o temă destul de importantă în contextul diferitor patologii cronice, îndeosebi în cazul afecțiunilor hepatice, care actualmente constituie o problemă globală în medicina contemporană. Reglarea comportamentului alimentar, dereglările energetice și cele metabolice prezintă unii din factorii principali de risc de progresare a bolilor hepatice existente, cu progresarea evolutivă și dezvoltarea complicațiilor și comorbidităților. Materiale și metode. Au fost analizate un șir de publicații științifice consacrate temei de cercetare din baze de date internaționale PubMed, NCBI etc. Au fost introduse cuvinte-cheie cu ajustarea criteriilor de selecție a surselor științifice obținute scrise în limba engleză, după selectarea filtrului. Au fost aplicate criterii de excludere pentru a asigura includerea doar a surselor cu conținut științific. Rezultate. Studiile științifice relevante din ultimii 10 ani au evidențiat un interes sporit în ceea ce privește analiza statutului nutrițional al persoanelor cu patologii hepatice cronice. Datele științifice analizate au confirmat existența unei interrelații între aportul alimentar inadecvat și apariția malnutriției. Comportamentul alimentar disfuncțional poate duce la o serie de probleme legate de alimentație, care pot varia de la tulburări alimentare clinice, cum ar fi scăderea poftei de mâncare și altele, până la dezechilibrele protein-calorie, care sunt mai pronunțate la pacienții cu boala hepatică. Concluzii. Analiza efectuată a datelor demonstrează necesitatea utilizării metodei non-invazive, ceea ce permite identificarea și monitorizarea statutului nutrițional al pacienților cu patologii hepatice cronicedin perspectiva alimentară.

Introduction. Currently, the analysis of the nutritional status represents a rather important topic in the view of various chronic pathologies, especially liver diseases, which currently present a global issue of contemporary medicine. The regulation of eating behavior,and energetic and metabolic disorders present some of the main risk factors for the progression of existing liver disease with evolutionary progression and the development of complications and comorbidities. Materials and methods. A series of scientific publications devoted to the research topic from international databases PubMed, NCBI, etc. were analyzed. Keywordswere created with the adjustment of the selection criteria of the obtained scientific sources written in English, after selecting the filter. Exclusion criteria were proposed with the exclusion of sources without scientific content. Results. The relevant scientific studies of the last 10 years have shown an increased interest in the analysis of the nutritional status of people with chronic liver pathologies. The scientific data analyzed confirms an interrelationship between inadequate food intake and the occurrence of malnutrition. Dysfunctional eating behavior can lead to a number of nutritional problems, which can range from clinical eating disorders such as decreased appetite and others to protein-calorie imbalances that are more pronounced in patients with liver diseases. Conclusions. The analysis of the data demonstrates the need for the non-invasive method, which allows the identification and monitoring of the nutritional status in patients with chronic liver pathologies under the dietary aspect

Введение.В настоящее время анализ нутритивного статуса представляет собой весьма актуальную тему в связи с различными хроническими патологиями, особенно печени, что на сегодняшний день представляют собой глобальную проблему современной медицины. Регуляция пищевого поведения, энергетические и метаболические нарушения являются одними из основных факторов риска прогрессирования имеющихся заболеваний печени с эволюционным прогрессированием и развитием осложнений и сопутствующих заболеваний. Материалы и методы. Проведен анализ ряда научных публикаций, посвященных теме исследования, из международных баз данных PubMed, NCBI и др. Ключевые слова вводились с корректировкой критериев отбора полученных научных источников, написанных на английском языке, после выбора фильтра. Были применены критерии исключения с исключением источников без научного содержания. Результаты. Современные научные исследования за последние10 лет выявили повышенный интерес к анализу нутритивного статуса у лиц с хроническими патологиями печени. Исследованные научные данные подтверждают взаимосвязь между недостаточным потреблением пищи и возникновением мальнутриции. Дисфункциональное пищевое поведение может привести к ряду пищевых проблем, начиная от клинических расстройств пищевого поведения, таких как снижение аппетита и других, до белково-калорийного дисбаланса, которые более выражены у пациентов с заболеваниями печени. Выводы. Анализ данных свидетельствует о необходимости применения неинвазивного метода, позволяющего проводить идентификацию и мониторинг нутритивного статуса у больных с хронической патологией печени в диетическом аспекте.

Cuvinte-cheie
statut nutrițional, boli cronice hepatice, aspect alimentar,

nutritional status, chronic liver diseases, dietary aspect,

слова: нутритивный статус, хронические заболевания печени, диетический аспект