Studiul activității antioxidante și antibacteriene a extractului din Galium verum L.
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
135 1
Ultima descărcare din IBN:
2024-03-05 17:29
SM ISO690:2012
OHINDOVSCHI, Angelica, COJOCARU-TOMA, Maria, CIOBANU, Nicolae, CIOBANU, Cristina, BENEA, Anna, GURANDA, Diana, LOZAN-TÎRŞU, Carolina. Studiul activității antioxidante și antibacteriene a extractului din Galium verum L.. In: Congresul Național de Farmacie: Farmacia de azi: de la tradiție la interdisciplinaritate și inteligență artificială, 27-29 septembrie 2023, Oradea. Oradea-Chișinău : Editura Medicală Universitară „Iuliu Hațieganu”, 2023, Ediția a XIX-a, p. 120. ISBN 978-606-075-203-5.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Congresul Național de Farmacie
Ediția a XIX-a, 2023
Congresul "Congresul național de Farmacie "
Oradea, Moldova, 27-29 septembrie 2023

Studiul activității antioxidante și antibacteriene a extractului din Galium verum L.

The study of the antioxidant and antibacterial activity of extract from Galium verum L.


Pag. 120-120

Ohindovschi Angelica, Cojocaru-Toma Maria, Ciobanu Nicolae, Ciobanu Cristina, Benea Anna, Guranda Diana, Lozan-Tîrşu Carolina
 
Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu“
 
Proiecte:
 
Disponibil în IBN: 3 noiembrie 2023


Rezumat

Obiectivul studiului a constat în determinarea activitătii antioxidante și antibacteriene a extractului uscat obținut din părtile aeriene de Galium verum L., specie bogată în compuși fenolici, metaboliți implicați în apărarea împotriva radiațiilor ultraviolete și agresiunii agenților patogeni. Determinarea activitătii antioxidante s-a efectuat prin metoda spectrofotometrică, cu utilizarea radicalului liber stabil DPPH și antioxidantului Trolox, prin determinarea concentrației de inhibiție (IC50). Activitatea antibacteriană și antifungică s-a evaluat prin metoda diluțiilor succesive, care a permis determinarea concentrației minime inhibitorii (CMI) și a concentrației minime bactericide (CMB) a extractului în diluțiile: 5; 2,5; 1,25; 1,25; 0,625; 0,312; 0,156; 0,078 mg/ml. Testele au fost efectuate pe tulpini de referință: Staphylococcus aureus ATCC 25923; Bacillus cereus ATCC 11778; Escherichia coli ATCC 25922; Acinetobacter baumannii ATCC 17978 și Candida albicans ATCC 10231. Extractul uscat de G. veri herba posedă activitate antioxidantă (IC50=86.30±0.14 μg/ml) și manifestă activitate antibacteriană față de tulpina Bacillus cereus ATCC 11778, o bacterie Gram-pozitivă, cu CMI-2,5 mg/ml și CMB-5,0 mg/ml. Specia Galium verum poate fi utilizată ca o bună sursă de polifenoli cu proprietăți antioxidante și antibacteriene. Cercetările s-au realizat în cadrul proiectului din Programul de Stat 20.80009.8007.24.

Determination of the antioxidant and antibacterial activity of the dry extract obtained from the aerial parts of Galium verum L., a species rich in phenolic compounds, metabolites involved in defence against ultraviolet radiation and pathogen aggression. The determination of antioxidant activity was performed by spectrophotometric method, using the stable free radical DPPH and antioxidant Trolox, by determining the inhibition concentration (IC50).The antibacterial and antifungal activities were evaluated by the successive dilution method, which allows the determination of minimum inhibitory concentration (MIC) and minimum bactericidal concentration (MBC) of the extracts in dilutions:5; 2.5; 1.25; 0.625; 0.312; 0.156; 0.078 mg/ml. Tests were performed on reference strains: Staphylococcus aureus ATCC 25923; Bacillus cereus ATCC 11778; Escherichia coli ATCC 25922; Acinetobacter baumannii ATCC 17978 and the yeast Candida albicans ATCC 10231. The dried extract of G. veri herba possesses antioxidant activity (IC50=86.30±0.14 μg/ml) and shows antibacterial activity against Bacillus cereus strain ATCC 11778, which is a Gram-positive bacteria, with MIC-2.5 mg/ml and CMB-5.0 mg/ml. Galium verum species can be used as a good source of polyphenols with antioxidant and antibacterial properties. The research was carried out within the project of the State Program 20.80009.8007.24.