Articolul precedent |
Articolul urmator |
135 1 |
Ultima descărcare din IBN: 2024-03-05 17:29 |
SM ISO690:2012 OHINDOVSCHI, Angelica, COJOCARU-TOMA, Maria, CIOBANU, Nicolae, CIOBANU, Cristina, BENEA, Anna, GURANDA, Diana, LOZAN-TÎRŞU, Carolina. Studiul activității antioxidante și antibacteriene a extractului din Galium verum L.. In: Congresul Național de Farmacie: Farmacia de azi: de la tradiție la interdisciplinaritate și inteligență artificială, 27-29 septembrie 2023, Oradea. Oradea-Chișinău : Editura Medicală Universitară „Iuliu Hațieganu”, 2023, Ediția a XIX-a, p. 120. ISBN 978-606-075-203-5. |
EXPORT metadate: Google Scholar Crossref CERIF DataCite Dublin Core |
Congresul Național de Farmacie Ediția a XIX-a, 2023 |
|||||||
Congresul "Congresul național de Farmacie " Oradea, Moldova, 27-29 septembrie 2023 | |||||||
|
|||||||
Pag. 120-120 | |||||||
|
|||||||
Descarcă PDF | |||||||
Rezumat | |||||||
Obiectivul studiului a constat în determinarea activitătii antioxidante și antibacteriene a extractului uscat obținut din părtile aeriene de Galium verum L., specie bogată în compuși fenolici, metaboliți implicați în apărarea împotriva radiațiilor ultraviolete și agresiunii agenților patogeni. Determinarea activitătii antioxidante s-a efectuat prin metoda spectrofotometrică, cu utilizarea radicalului liber stabil DPPH și antioxidantului Trolox, prin determinarea concentrației de inhibiție (IC50). Activitatea antibacteriană și antifungică s-a evaluat prin metoda diluțiilor succesive, care a permis determinarea concentrației minime inhibitorii (CMI) și a concentrației minime bactericide (CMB) a extractului în diluțiile: 5; 2,5; 1,25; 1,25; 0,625; 0,312; 0,156; 0,078 mg/ml. Testele au fost efectuate pe tulpini de referință: Staphylococcus aureus ATCC 25923; Bacillus cereus ATCC 11778; Escherichia coli ATCC 25922; Acinetobacter baumannii ATCC 17978 și Candida albicans ATCC 10231. Extractul uscat de G. veri herba posedă activitate antioxidantă (IC50=86.30±0.14 μg/ml) și manifestă activitate antibacteriană față de tulpina Bacillus cereus ATCC 11778, o bacterie Gram-pozitivă, cu CMI-2,5 mg/ml și CMB-5,0 mg/ml. Specia Galium verum poate fi utilizată ca o bună sursă de polifenoli cu proprietăți antioxidante și antibacteriene. Cercetările s-au realizat în cadrul proiectului din Programul de Stat 20.80009.8007.24. |
|||||||
|