Changes in cherries size and quality according to color
Închide
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
89 0
SM ISO690:2012
BALAN, Valerian, IVANOV, Igor, ŞARBAN, Vasile, BALAN, Petru, VĂMĂŞESCU, Sergiu. Changes in cherries size and quality according to color . In: Lucrări Ştiinţifice. Seria Horticultură, 2017, vol. 60, pp. 139-144. ISSN 1454-7376.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Lucrări Ştiinţifice. Seria Horticultură
Volumul 60 / 2017 / ISSN 1454-7376 /ISSNe 2069-8175

Changes in cherries size and quality according to color

Modificări ale dimensiunii şi calităţii cireşelor în funcţie de culoare


Pag. 139-144

Balan Valerian, Ivanov Igor, Şarban Vasile, Balan Petru, Vămăşescu Sergiu
 
State Agrarian University of Moldova
 
 
Disponibil în IBN: 18 octombrie 2023


Rezumat

The objective of the current research was to investigate the changes during maturation of cherries (Prunus avium L.). The studies were conducted in the commercial orchard of the Republic of Moldova, at Vindex-Agro SRL, Orhei (47 ° 46'S, 29 ° 13'E) during the three and four years of cherry tree fructification. The orchard was established in autumn 2011 with cherry trees of Ferrovia and Regina varieties, grafted on Gisela 6 rootstock, at a planting distance of 4x2.5 m. The trees are formed according to the Slender Spindle Ameliorated system. Experience includes four rehearsals of eight trees each (n = 32). Fruit recording and evaluation was performed during the ripening period, according to the color of the skin, according to the CTIFL Colored Color (Yellowish-pink, Very light red, Red Bright red color, Dark red, Dark brown-red, Dark brown) and the content of soluble solids content (SSC). By deduction and calculation, the notion of calculating the cherry diameter was introduced in fruit growing knowing their mass. The last weeks before harvest, from the time the fruits begin to mature and the color of the skin changes from green to yellowish, a period determines fruit development and orchard productivity. In this period, as the fruit grows, their diameter increases, but with a much lower rhythm.

Obiectivul cercetării actuale a fost de a investiga modificările în timpul maturizării cireşelor (Prunus avium L.). Studiile s-au efectuat în livada comercială din zona pomicolă de centru a Republicii Moldova, la SRL VindexAgro, r. Orhei (47° 46'S, 29° 13'E) pe parcursul anului trei şi patru de fructificare a pomilor de cireş. Livada s-a înfiinţat, în anul 2011 toamna, cu pomi de cireş din soiurile Ferrovia, Regina, altoite pe portaltoiul Gisela 6, la distanţa de plantare de 4x2,5 m. Pomii sunt formaţi după sistemul Fus subţire ameliorat. Experienţa include 4 repetiţii a câte 8 pomi fiecare (n=32). Evidenţa şi aprecierea fructelor s-a efectuat în perioada de maturare, după culoarea pieliţei, conform fişei de culori CTIFL (Roz-gălbuie, Roşu foarte deschis, Roşie, Rumănă aprinsă, Roşie închisă, Brună-roşietică închisă, Cafeniu-închis) şi a conţinutului de substanţe uscate solubile. Prin deducţie şi calcul s-a introdus în pomicultură noţiunea de calcul a diametrului cireşelor ştiind masa lor. Ultimele săptămâni înainte de recoltare, din momentul când fructele încep să se matureze şi culoarea pieliţei se transformă din culoarea verde în roz-gălbuie, este o perioadă care determină dezvoltarea fructelor şi productivitatea livezilor. În această perioadă, pe măsura creşterii masei fructelor se măreşte şi diametrul lor, dar cu un ritm mult mai mic.

Cuvinte-cheie
Cherry, variety, soluble substances, fruit mass and diameter, harvest,

cireș, soi, substanţe uscate solubile, Masă, diametrul, recoltă