Studiul privind caracterele morfologice, ritmul de pierdere a apei din boabe și producția hibrizilor de porumb
Închide
Conţinutul numărului revistei
Articolul precedent
Articolul urmator
193 14
Ultima descărcare din IBN:
2024-04-25 12:31
Căutarea după subiecte
similare conform CZU
633.15:631.526.325 (8)
Cereale. Recolte de grâne (678)
Lucrări agricole (1228)
SM ISO690:2012
BUCOR, Nicolai, SECRIERU, Silvia. Studiul privind caracterele morfologice, ritmul de pierdere a apei din boabe și producția hibrizilor de porumb. In: Ştiinţa Agricolă, 2023, nr. 1, pp. 17-24. ISSN 1857-0003. DOI: https://doi.org/10.55505/sa.2023.1.02
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Ştiinţa Agricolă
Numărul 1 / 2023 / ISSN 1857-0003 /ISSNe 2587-3202

Studiul privind caracterele morfologice, ritmul de pierdere a apei din boabe și producția hibrizilor de porumb

Study on morphological characteristics, moisture content loss rate in grains and production of maize hybrids

DOI:https://doi.org/10.55505/sa.2023.1.02
CZU: 633.15:631.526.325

Pag. 17-24

Bucor Nicolai, Secrieru Silvia
 
Universitatea Tehnică a Moldovei
 
 
Disponibil în IBN: 5 septembrie 2023


Rezumat

The paper presents a synthesis of investigations with 30 inbred lines of maize from different germplasm groups (BSSS, Iodent, Lacaune, Lancaster) and different maturity groups as parental forms. The research was carried out at the Institute of Crop Science „Porumbeni”, in the pedoclimatic conditions of 2022. As a result of topcross pollinations, hybrids from 6 maturity groups were obtained, which differ in morphological characters, productivity and the rate of water loss from the grains. Hybrids from the middle maturity group resulted in a higher productivity, compared to the hybrids from the other maturity groups. The rate of grain moisture loss for the hybrids from middle maturity group is more pronounced compared to early hybrids and is at the same level as late maturity group hybrids.

Se prezintă o sinteză a investigațiilor cu 30 de linii consangvinizate de porumb din diferite grupe de germoplasmă (BSSS, Iodent, Lacaune, Lancaster) și diferite grupe de maturitate ca forme parentale, efectuate în condițiile pedoclimatice ale anului 2022, în cadrul Institutului de Fitotehnie „Porumbeni”. În urma încrucișării de tip topcross s-au obținut hibrizi din 6 grupe de maturitate, care se deosebesc după caracterele morfologice, productivitate și ritmul de scădere a apei din boabe. Hibrizi din grupa de maturitate mijlocie s-au remarcat cu o productivitate mai mare, în comparație cu hibrizii din celelalte grupe de maturitate. Ritmul de pierdere a apei din boabe la hibrizii din grupa de maturitate mijlocie este mai evidențiată în comparație cu hibrizii timpurii și la același nivel cu hibrizii tardivi.

Cuvinte-cheie
Zea mays, inbred lines, topcross, Hybrids, Maturity groups, Water loss capacity,

Zea mays, Linii consangvinizate, Încrucișări topcross, hibrizi, Grupe de maturitate, Capacitate de pierdere a apei