Partiсularitățile spectrale ale uleiurilor vegetale fortifiate cu substanțe biologic active naturale
Închide
Articolul precedent
Articolul urmator
143 2
Ultima descărcare din IBN:
2023-11-03 12:39
SM ISO690:2012
RADU, Oxana, BAERLE, Alexei, MIJA, Nina, ROŞCA, Ilie. Partiсularitățile spectrale ale uleiurilor vegetale fortifiate cu substanțe biologic active naturale. In: Conferinţa Tehnico-Ştiinţifică a Colaboratorilor, Doctoranzilor şi Studenţilor: consacrată celei de-a 50-a Aniversări a U.T.M., 20-21 octombrie 2014, Chișinău. Chișinău, Republica Moldova: Tehnica-UTM, 2014, Vol.2, pp. 73-76. ISBN 978-9975-45-249-6.
EXPORT metadate:
Google Scholar
Crossref
CERIF

DataCite
Dublin Core
Conferinţa Tehnico-Ştiinţifică a Colaboratorilor, Doctoranzilor şi Studenţilor
Vol.2, 2014
Conferința "Conferinţa Tehnico-Ştiinţifică a Colaboratorilor, Doctoranzilor şi Studenţilor"
Chișinău, Moldova, 20-21 octombrie 2014

Partiсularitățile spectrale ale uleiurilor vegetale fortifiate cu substanțe biologic active naturale


Pag. 73-76

Radu Oxana, Baerle Alexei, Mija Nina, Roşca Ilie
 
Universitatea Tehnică a Moldovei
 
 
Disponibil în IBN: 25 mai 2023


Rezumat

Acizii grași nesaturați au un rol important în reglarea metabolismului celular al organismului uman. Uleiul de nucă, spre deosebire de celelalte uleiuri vegetale autohtone conţine în cantități optimale acizii ω-3, ω-6 şi ω-9. Stabilitatea uleiurilor de nucă față de autooxidare a fost studiată cu ajutorul spectroscopiei UV-Vis și IR. Folosind metoda EFC 22, a fost stabilit, că în compoziția biologic activă “ulei de nucă – extract de morcov – extract de ceai”, ultimul component se manifestă ca cel mai puternic antioxidant, iar efectul stabilizator este observat în 3 săptămâni.

Cuvinte-cheie
acizii grași nesaturați (AGN), substanțe biologic active (SBA), spectroscopia ultravioletă (UV-Vis), spectroscopia infraroșie (IR), experimentul factorial complet (EFC)